DOMÁCÍ DONUTY S JAHODOVOU A ČOKOLÁDOVOU POLEVOU

Americká kobliha neboli "doughnut" (donut) je velice podobný středo-evropské koblize, jen s tím rozdílem, že má uprostřed otvor. 

Klasické donuty jsou samozřejmě smažené, a z kynutého těsta. Já jsem však zkusila recept na trochu jinou variantu - nekynutou a nesmaženou :-) Možná si říkáte, že výsledek bude mít tím pádem s donutem pramálo společného, a že to už donut vlastně ani není, ale ujistím vás, že už jen kvůli tvaru to donut stále bude. :) Chuť bych neporovnávala, jednoduše proto, protože smažené vs. klasicky pečené se nikdy srovnávat nedá.

Jsem si však jistá, že si oblíbíte i tuto variantu, neboť chutná opravdu skvěle. Dokonce víc než skvěle :-))
 

a donat na stole na čokol.
 

A zdobení je zábava! :-))

Klasické smažené donuty se obvykle obalují pouze v cukru se skořicí. Donuty pečené v troubě však nabízí celou řadu možností ozdobit si podle svého, a to pořádnou dávkou polevy a různobarevných "ozdobiček".

Já jsem zkusila dva druhy polevy - jahodovou a čokoládovou. Klidně však můžete různě experimentovat, donuty si to rozhodně zaslouží! :) ...

 

Ingredience:

Těsto:

150 g hladké mouky
70g práškového cukru
1 lžička do pečiva1/
4 čaj. lžičky jedlé sody
1/4 čaj. lžičky muškátového oříšku
60 ml mléka
60 ml jogurtu
1 vejce
30 g másla
1 a 1/2 lžičky vanilkové esence


Polevy:

hrst jahod
4 lžíce práškového cukru
100 g čokolády4 lžíce cukru

1 a 1/2 dcl mléka


 

Postup: 
 

Troubu si předehřejte na 180°C. V míse kuchyňského robotu kitchenAid smíchejte nejprve všechny suché ingredience a poté přidejte ty tekuté.
Vypracujte vláčné těsto. Plech na donuty KitchenAid potřete roztopeným máslem.
 
Připraveným těstem naplňte cukrářský sáček - bude se vám lépe plnit forma.
Já jsem zvolila tuto metodu, protože vím, že bych měla těsto všude :-) Takto jej přimějete zůstat pouze tak, kde chcete :-)
 

a donat na plechu sur. det.

 
a donat plechy cest. sur.
 

Pečte asi 25 min., nebo dokud se těsto nezačne zbarvovat dozlatova.
 

a donat upečené plech

a donat na plechu tri kitch.
 

 Pokud si chcete koblížky ozdobit jahodovou polevou, rozmixujte jahody s cukrem, aby vám vznikla hladká tekutá poleva.
 

a donat galze jahod. jedna

  Na čokoládovou polevu zahřejte mléko k bodu varu. Jakmile se začne mléko vařit, vypněte sporák, vložte čokoládu a cukr, a míchejte, dokud se zcela nerozpustí a nevznikne hladká poleva.

Potom už stačí namáčet donuty v připravených polevách a dozdobit podle fantazie různými druhy posypek.
 

a donat hotové na plechu so zdob.kit.

a donat na stole všetky bordel

a donat na sebe + text


Recept pro Vás připravila Martina Schmidtová z blogu „tinajedoma“.
Bloggerku můžete sledoavt také na Instagramu: https://www.instagram.com/tinajedoma/


 

 

Navštivte nás
Po 8:00 - 15:30
Út 8:00 - 15:30
St 8:00 - 15:30
Čt 8:00 - 15:30
8:00 - 15:30
So Zavřeno
Ne Zavřeno
Brněnská 444/37
682 01 Vyškov - Město
Prodejna je nyní otevřena
Dnes 8:00 - 15:30
Showroom Zavřít