DOMÁCÍ DONUTY S JAHODOVOU A ČOKOLÁDOVOU POLEVOU

Moučníky a dezerty
10 února 2017

Americká kobliha neboli "doughnut" (donut) je velice podobný středo-evropské koblize, jen s tím rozdílem, že má uprostřed otvor.  Klasické donuty jsou samozřejmě smažené, a z kynutého těsta. Já jsem však zkusila recept na trochu jinou variantu - nekynutou a nesmaženou. Možná si říkáte, že výsledek bude mít tím pádem s donutem pramálo společného, a že to už donut vlastně ani není, ale ujistím vás, že už jen kvůli tvaru to donut stále bude. Chuť bych neporovnávala, jednoduše proto, protože smažené vs. klasicky pečené se nikdy srovnávat nedá.
 

a donat na stole na čokol.
 

Klasické smažené donuty se obvykle obalují pouze v cukru se skořicí. Donuty pečené v troubě však nabízí celou řadu možností ozdobit si podle svého, a to pořádnou dávkou polevy a různobarevných "ozdobiček".

 

Suroviny

Těsto:

  • 150 g hladké mouky
  • 70g práškového cukru
  • 1 lžička do pečiva1/
  • 4 čaj. lžičky jedlé sody
  • 1/4 čaj. lžičky muškátového oříšku
  • 60 ml mléka
  • 60 ml jogurtu
  • 1 vejce
  • 30 g másla
  • 1 a 1/2 lžičky vanilkové esence


Polevy:

  • hrst jahod
  • 4 lžíce práškového cukru
  • 100 g čokolády4 lžíce cukru
  • 1 a 1/2 dcl mléka

Postup: 
 

Troubu si předehřejte na 180°C. V míse kuchyňského robotu kitchenAid smíchejte nejprve všechny suché ingredience a poté přidejte ty tekuté. Vypracujte vláčné těsto. Plech na donuty KitchenAid potřete roztopeným máslem. Připraveným těstem naplňte cukrářský sáček - bude se vám lépe plnit forma. Já jsem zvolila tuto metodu, protože vím, že bych měla těsto všude. Takto jej přimějete zůstat pouze tak, kde chcete. Pečte asi 25 min., nebo dokud se těsto nezačne zbarvovat dozlatova. Pokud si chcete koblížky ozdobit jahodovou polevou, rozmixujte jahody s cukrem, aby vám vznikla hladká tekutá poleva.
Na čokoládovou polevu zahřejte mléko k bodu varu. Jakmile se začne mléko vařit, vypněte sporák, vložte čokoládu a cukr, a míchejte, dokud se zcela nerozpustí a nevznikne hladká poleva.
Potom už stačí namáčet donuty v připravených polevách a dozdobit podle fantazie různými druhy posypek.
 

a donat hotové na plechu so zdob.kit.

Recept pro Vás připravila Martina Schmidtová z blogu „Tinajedoma“.
Bloggerku můžete sledovat také na Instagramu.

Navštivte nás
Po 8:00 - 15:30
Út 8:00 - 15:30
St 8:00 - 15:30
Čt 8:00 - 15:30
8:00 - 15:30
So Zavřeno
Ne Zavřeno
Brněnská 444/37
682 01 Vyškov - Město
Prodejna je nyní otevřena
Dnes 8:00 - 15:30
Showroom Zavřít