DOMÁCÍ DONUTY S JAHODOVOU A ČOKOLÁDOVOU POLEVOU
Americká kobliha neboli "doughnut" (donut) je velice podobný středo-evropské koblize, jen s tím rozdílem, že má uprostřed otvor.
Klasické donuty jsou samozřejmě smažené, a z kynutého těsta. Já jsem však zkusila recept na trochu jinou variantu - nekynutou a nesmaženou :-) Možná si říkáte, že výsledek bude mít tím pádem s donutem pramálo společného, a že to už donut vlastně ani není, ale ujistím vás, že už jen kvůli tvaru to donut stále bude. :) Chuť bych neporovnávala, jednoduše proto, protože smažené vs. klasicky pečené se nikdy srovnávat nedá.
Jsem si však jistá, že si oblíbíte i tuto variantu, neboť chutná opravdu skvěle. Dokonce víc než skvěle :-))
A zdobení je zábava! :-))
Klasické smažené donuty se obvykle obalují pouze v cukru se skořicí. Donuty pečené v troubě však nabízí celou řadu možností ozdobit si podle svého, a to pořádnou dávkou polevy a různobarevných "ozdobiček".
Já jsem zkusila dva druhy polevy - jahodovou a čokoládovou. Klidně však můžete různě experimentovat, donuty si to rozhodně zaslouží! :) ...
Ingredience:
Těsto:
150 g hladké mouky
70g práškového cukru
1 lžička do pečiva1/
4 čaj. lžičky jedlé sody
1/4 čaj. lžičky muškátového oříšku
60 ml mléka
60 ml jogurtu
1 vejce
30 g másla
1 a 1/2 lžičky vanilkové esence
Polevy:hrst jahod
4 lžíce práškového cukru
100 g čokolády4 lžíce cukru
1 a 1/2 dcl mléka
Postup:
Pečte asi 25 min., nebo dokud se těsto nezačne zbarvovat dozlatova.
Na čokoládovou polevu zahřejte mléko k bodu varu. Jakmile se začne mléko vařit, vypněte sporák, vložte čokoládu a cukr, a míchejte, dokud se zcela nerozpustí a nevznikne hladká poleva.
Recept pro Vás připravila Martina Schmidtová z blogu „tinajedoma“.
Bloggerku můžete sledoavt také na Instagramu: https://www.instagram.com/tinajedoma/