DOMÁCÍ JAHODOVÁ A VANILKOVÁ ZMRZLINA

DOMÁCÍ JAHODOVÁ A VANILKOVÁ ZMRZLINA
 

Celou zimu sníme o její dokonalé chuti, sametové konzistenci a dokonalém požitku z její konzumace. Vychutnáváme si ji jako malí, i jako dospělí...těšíme se na ni jako na vánoční stromeček s překvapením...milujeme její různé chutě a příchutě. Jednoduše ji zbožňujeme!!! Ano, poznali jste správně - řeč je o zmrzlině :-)  

Já osobně jsem se už letních dnů nemohla ani dočkat, a proto jsem si na počest příchodu tohoto mého nejoblíbenějšího ročního období pro vás připravila rovnou dva recepty na domácí zmrzlinu :-) První recept jsem si vypůjčila od Marcelly Hazan. Její kuchařka italských receptů je jednoduše nepřekonatelná, asi tak jako je nepřekonatelná zase Julia Childe ve francouzských receptech.

Základem zmrzliny jsou žloutky a mléko (nebo smetana). Ochutit ji můžete ovocem, čokoládou nebo třeba oříšky. Příchutě však mohou být i exotické, jako například chilli, olivový olej nebo dokonce zmrzlina na vrchu politá balzamikovým olejem. Příchutí je zkrátka neomezené množství :-)

Základní směs ze žloutků a mléka se povaří, nechá vychladnout a poté se nechá zpracovat pomocí zmrzlinovače, který tuto božskou hmotu promění v ledový zázrak.. A jak jsem zmínila na začátku, na dnešní den mám pro vás rovnou dva recepty a postupy - na vanilkovou a jahodovou zmrzlinu.

a poh. s kornut. na stole1 a pohar s tex.

Základní krém - Gelato di Crema: 4 žloutky 100g cukru 0,5l mléka (plnotučného) 1 a 1/2 lžičky vanilkového extraktu


 

Do kastrůlku se silnějším dnem nalijte mléko a přiveďte téměř k varu.

zmrzlina-v-a-j-013

V míse kuchyňského robotu KitchenAid vyšlehejte žloutky s cukrem do bílé hmoty.

zmrzlina-v-a-j-011a mixer a vaj. mlieko

Šlehejte tak dlouho, dokud se nezačnou tvořit tzv. stužky.

a mix. žltov. zmes

Do vyšlehaných žloutků pak pomalu přilévejte ohřáté mléko (ovšem nesmí být úplně horké!), a míchejte, dokud se směs dobře nespojí a nevytvoří hladkou krémovou konzistenci. Použijte rychlost 2, a zpracovávejte cca 2 minuty.

Hotovou směs nechejte vychladit, ideálně v lednici. Jakmile je hmota studená, nalijte ji do zmrzlinovače KitchenAid. Ten si musíte vychladit předem, ideálně přes noc.

a-zmrzl-na-stole-2

Výroba zmrzliny pomocí zmrzlinovače KitchenAid trvá asi 15 minut. Že je zmrzlina hotová poznáte podle konzistence - hmota nabude na objemu a bude krémová.

aa blog zmrz.

Hotovou zmrzlinu rozprostřete do nádoby na zmrzlinu a dejte ještě na chvíli do mrazničky. Zmrzlinu však můžete klidně konzumovat ihned po zpracování ve zmrzlinovači - jen bude trochu krémovější. Pokud chcete tužší konzistenci, nechejte cca půl hodiny v mrazáku.

Druhá verze zmrzliny je o něco jednodušší.


 Jahodová:

400 g jahod 1 konzerva salka 370 ml sladké smetany


Jahody zbavte stopek, nakrájejte na větší kousky, rozmixujte společně se Salkem a dejte stranou.  

a mix ja stol

V míse kuchyňského robotu KitchenAid vyšlehejte šlehačku do tuha, kterou následně postupně přimíchejte do jahodové směsi.

a mix. ja hotov. zmrz.

Hotovou směs nalijte do (předem vychlazeného) zmrzlinovače KitchenAid a postupujte podle návodu.

a mix. zmes jahod.

Pokud chcete tužší konzistenci, nechejte před servírováním opět chvíli ztuhnout v mrazáku, ovšem myslím, že vám bude dělat problém zmrzlinu nesníst rovnou ze zmrzlinovače :-D Je totiž opravdu fantastická! :-)

a na stole jahod.a na stole jah. v nab.

a jahod. detl. na nab.

a jah. na stole det.

a poh. teč. zmrzka


Recept pro Vás připravila Martina Schmidtová z blogu „Tinajedoma“.


Přístroje použité v receptu:

Kuchyňský robot KitchenAid 4,8 l: https://www.magnumhome.cz/kuchynske-spotrebice/kuchynske-roboty-a-prislusenstvi/kuchynske-roboty

Zmrzlinovač KitchenAid KICA: https://www.magnumhome.cz



Navštivte nás
Po 8:00 - 15:30
Út 8:00 - 15:30
St 8:00 - 15:30
Čt 8:00 - 15:30
8:00 - 15:30
So Zavřeno
Ne Zavřeno
Brněnská 444/37
682 01 Vyškov - Město
Prodejna je nyní uzavřena
Dnes Zavřeno
Showroom Zavřít