Domácí pita chléb
Už vás nebaví klasický chléb a rádi byste změnu a exotiku?
Upečte si arabský pita chléb, který je placatý a dá se jednoduše plnit zeleninou, masem nebo pomazánkou. Výborný také jako příloha.
Ingredience:2 hrnky hladké mouky
1 lžičku sušeného nebo 10g čerstvého droždí
1 lžičku cukru moučka1/2 lžičky
soli
1 hrnek vlažné vody
Postup:
Mouku, droždí, cukr a sůl promícháme v míse. Postupně přidáváme vlažnou vodu, až vytvoříme měkké a jemné těsto, které se nebude lepit. Těsto necháme kynout asi 45 minut.
Vykynuté těsto rozdělíme na tři části a vytvoříme kuličky. Poté necháme ještě odpočinout.
Po cca 10 minutách každou kouli rozválíme do kulaté placky o průměru 15–20 cm, přičemž tloušťka bude cca 3–4mm. Opět necháme ještě 10 minut odpočinout, aby placky mírně oschly.
Troubu rozpálíme na 220°C. Plech vyložíme pečícím papírem, na který naskládáme placky chleba a dáme péct. Pečeme asi 4 minuty, chleba se začne mírně nafukovat.
Pak chleba opatrně otočíme a dopečeme z druhé strany ještě 1,5 minuty.
Čerstvě upečenou placku ihned po vyndání z trouby splácneme, aby se vyfoukl přebytečný vzduch.
Chleba - kapsu prořízneme a naplníme, případně do teplé placky zabalíme náplň.
Recepty pro Vás připravila Lucie Jahelková z výživového poradenství „FoodBodyLife“.
Odborné poradenství v oblasti výživy, zdravého životního stylu, aktuálních životních etap. Programy celkové proměny Semináře, workshopy vaření/tvoření