DOMÁCÍ ŽITNO PŠENIČNÝ CHLÉB

Domácí pečivo
23 března 2019

Nač kupovat chléb z obchodu, když si můžete sami snadno a rychle upéct doma mnohem lepší? Přinášíme vám recept na jednoduchý a osvědčený konzumní chléb.


 
  52733571_2430641830343276_1860156572190113792_n  


Suroviny

  • 300 g žitné chlebové mouky  
  • 200 g hladké pšeničné mouky
  • 350 ml vody
  • 12 g soli
  • 3 g kmínu
  • 12 g octa
  • 25 g droždí


Postup

Do mísy kuchyňského robota KitchenAid vsypte všechny suché přísady (část mouky si ponechte na další zpracování) a promíchejte plochým šlehačem. Poté postupně přidávejte vodu, ocet a připravený kvásek. Po spojení všech surovin vyměňte plochý šlehač za hnětací hák a rychlostí 2 pokračujte v míchání. Postupně přidávejte po straně mísy zbylou mouku. Jakmile se těsto začne odlepovat od mísy je hotové. Těsto ještě lehce propracujeme rukou a vložím do ošatky, která je vysypaná škrobem. Já osobně nechávám kynout v troubě vyhřáté na 50°C asi 40 minut. Vetšinou to stačí, aby chléb nádherně nakynul. Nakynutý chléb vyklopíme na horký plech s pečícím papírem a povrch ozdobně nakrojíme ostrým nožem dle své fantazie. Dáme péct do předehřáté trouby na 230°C s hrncem vody na zapaření. Po 10 minutách vodu vytáhneme a stáhneme teplotu na 180°C.  Pečeme 35 - 40 minut.  Hotový chléb na poklepání jako by zvoní. Horký ho ještě poprášíme vodou. Musím říci, že se po chlebu vždy jen zapráší. A když tak přemýšlím, nevzpomínám si, kdy naposledy jsem chléb vlastně kupovala. 

 

52165096_321378055390594_7218668494936604672_n
 

Přeji Vám dobrou chuť 

Žaneta🙂

Recept pro nás připravila: Žaneta Bubnová z FB skupiny Vaříme s KitchenAid

https://www.facebook.com/zaneta.bubnova

 

Navštivte nás
Po 8:00 - 15:30
Út 8:00 - 15:30
St 8:00 - 15:30
Čt 8:00 - 15:30
8:00 - 15:30
So Zavřeno
Ne Zavřeno
Brněnská 444/37
682 01 Vyškov - Město
Prodejna je nyní otevřena
Dnes 8:00 - 15:30
Showroom Zavřít