FOCACCIA S BAZALKOU, ČESNEKEM A ŠPEKEM
Focaccia je italský pečený chlebové pečivo podobné pizze. Ochucuje se olivovým olejem, solí, někdy bylinkami a cibulí, sýrem či masem. Používá se jako příloha k mnoha jídlům, základ na pizzu nebo jako sendvičový chléb.
Suroviny
- 500 g hladké mouky (špaldová mouka)
- 400 ml vlažné vody1 lžička soli
- 1 lžička cukru (na kvásek)
- 20 g (1/2 kostky) droždínasekaný
- česnek
- sušená bazalka
- sušená šunka/špek
- olivový olej
Postup
Připravte si kvásek (droždí s cca 10 g hladké mouky, 1 lžičkou cukru a částí vlažné vody – smíchat do řídkého těstíčka) a nechejte vzejít na teplém místě (asi 10 minut). Do mísy kuchyňského robotu KitchenAid vložte všechny suroviny na těsto včetně bazalky (můžete použít i sušenou) a česneku, přilijte vzešlý kvásek a nechejte kuchyňský robot zpracovat v krásné hladké těsto. Nechejte kynout min. 1 hod. Vykynuté těsto rozdělte na 2 díly - bochánky. Z bochánků vytvořte dvě silnější placky.
Ty pak posypejte na hrubo nasekanou šunkou/špekem a jemně zamáčkněte, potřete olivovým olejem a udělejte do těsta důlky (prstem, kloubem, vařečkou). Takto připravené focaccie pak přesuňte na plech vystlaný pečícím papírem a pečte ve vyhřáté troubě na 230 stupňů po dobu asi 15 min. Po upečení vyjměte z trouby, přemístěte na mřížku a nechejte vychladnout.
Recept pro Vás připravila Lucie Jahelková z výživového poradenství „FoodBodyLife“
Odborné poradenství v oblasti výživy, zdravého životního stylu, aktuálních životních etap. Programy celkové proměny Semináře, workshopy vaření/tvořen