FOCACCIA S CUKETOU
Ti z Vás, kdo mě sledují delší dobu, již nejspíše moje těsto na focacciu znají - peču ji moc ráda, jako přílohu, jako hlavní jídlo nebo jen tak na odpolední posezení s přáteli. Pokud ji ochutíte, máte plnohodnotné jídlo. Stačí nějaká zelenina, kterou si nakrájíte a máte skvělý pokrm na piknik nebo na dlouhý rodinný výlet.
A jelikož je sezóna cuket v plném proudu, rozhodla jsem se svou focacciu tentokrát ozvláštnit právě touto sezónní plodinou :-)
Ingredience těsto:400 g hladké mouky
3 lžičky sušeného droždí
4 dcl olivového oleje
2 dcl vody
sůl
hrubá sůl a pepř - na posypání cukety
1 cuketa nastrouhaná alnbo nakrájená na plátky
Postup:
V míse kuchyňského robotu KitchenAid vypracujte z mouky, droždí, vody a 1 dcl oleje pružné těsto, které se bude mírně lepit.
Ihned po zpracování vyklopte těsto na plech, na který jste předtím nalili zbylých 1 dcl oleje.
Přikryjte utěrkou, olejem lehce potřete také povrch těsta a nechejte kynout přikryté utěrkou. Po 45 minutách "rozprostřete" pomocí prstů těsto po plechu a nechejte ještě dalších 20 minut kynout.
... na těsto nalijte trochu oleje a vtlačte jej do těsta ...
... navrch naskládejte cukety a posypejte pepřem a solí...
... vložte do trouby předehřáté na na 200°C a pečte 20 minut.
... plech zůstal úplně čistý (nesnáším čištění plechů, takže jsem z nepřilnavých plechů KitchenAid opravdu nadšená :)), těsto se propeklo rovnoměrně a nezůstal dokonce ani žádný olej - krásně se všechen vsákl do těsta, které pak bylo vláčné a křupavé :-)
Recept pro Vás připravila Martina Schmidtová z blogu „tinajedoma“.
Bloggerku můžete sledoavt také na Instagramu: https://www.instagram.com/tinajedoma/