FOCACCIA S MODRÝM SÝREM A LNĚNÝM SEMÍNKEM
Doma si připravujeme své vlastní pečivo, proto kdykoliv je chvilka času, zapnu robot a za chvíli nám celá kuchyň voní čerstvým domácím pečivem - tu vůni miluje snad každý! Toto je rychlá verze pečiva a přílohy, a velkou výhodou je, že i druhý den je chlebík výborný.
- 650 g hladké mouky
- 350 g vlažné vody
- ½ kostičky droždí (21-22g)
- 20 ml olivového oleje (použila jsem voňavý po česneku)
- 1 lžička soli
- 2 lžičky krupicového cukru
- 150 g modrého sýra – jemně rozdrobit
- 2 lžíce lněného semínka
Postup
Nejdříve si připravte kvásek (droždí, voda, cukr, trochu mouky) a nechejte vzejít na teplém místě. Ostatní zbývající ingredience (kromě sýra a semínek) nasypte do mísy, nasaďte hnětací hák na robot a vlijte kvásek. Robot pak nechejte pomocí hnětacího háku hnětat těsto cca 10 min. Jakmile máte těsto hotové, zakryjte mísu potravinářskou folií a nechejte min. 40 min kynout (dokud těsto nezdvojnásobí objem). Po vykynutí do těsta ještě lehce zapracujte sýr a lněná semínka. Pečící mísu (nejraději používám keramickou) vytřete olejem a vtlačte do ní těsto. Do těsta udělejte prstem důlky typické pro focacciu a jemně potřete olejem. Nechejte ještě 20 min. kynout. Mezitím si vyhřejte troubu na 200 stupňů a na dno trouby umístěte kastrůlek s vodou (aby těsto krásně vyběhlo a bylo vláčnější). Pečící mísu s těstem pak vložte do trouby a nechejte péct 35-45 min. Hotový chlebík nechejte vychladnout, nakrájejte na plátky a servírujte ideálně s mozzarelou a rajčátky.
Dobrou chuť! :-)
Recept pro Vás připravila Lucie Jahelková z výživového poradenství „FoodBodyLife“
Odborné poradenství v oblasti výživy, zdravého životního stylu, aktuálních životních etap. Programy celkové proměny Semináře, workshopy vaření/tvoření