GRATINOVANÁ FRANCOUZSKÁ CIBULAČKA

Venku začíná být zima, proto jsem si pro vás připravila něco, co vás zaručeně zahřeje. Jen si představte, jak z trouby vytáhnete horkou francouzskou cibulačku... Ano, čtete správně - z trouby. Tato polévka je totiž gratinovaná.

Jste zvědaví, jak se taková gratinovaná polévka připravuje? Tak jdeme na to.
 

dsc_0626_1



Ingredience

Polévka: 

Bouqet garni (zelená část pórku, bobkový list, 2 snítky tymiánu, 2 snítky plocholisté petržele)
1,5 kg cibule
120 g másla
1,5 l hovězího nebo jiného vývaru
3 lžíce hladké mouky
150 ml bílého vína
lžička soli
půl lžičky pepře


Gratinování:

Bílé pečivo (francouzská bageta nebo máslový chléb)
100 g sýra Gruyère nebo Comté



Postup:

Připravte si bouqet garni. Je to svazek koření a bylin, který dokáže perfektně přenést chuť do připravovaného pokrmu. Potřebujete zelenou část pórku (10 cm), bobkový list, 2 snítky tymiánu, 2 snítky plocholisté petržele a provázek. Do pórkového listu zabalte bylinky a bobkový list, a opatrně převažte provázkem. Dejte stranou.
 

dsc_0592_1
 

Oloupanou cibuli překrojte na půlku a nakrájejte na stejně velké proužky. Na středním ohni si v litinovém hrnci KitchenAid rozehřejte máslo, přidejte cibuli a pomalu restujte asi 10 minut.
 

2_1
 

Poté přikryjte pokličkou a duste dalších 10 minut (občas promíchejte, cibule se začne přichytávat). Sundejte poklici a za častého míchání nechejte cibuli zkaramelizovat do tmavě hnědé barvy. Bude to trvat asi 25 minut.
 

 3_1
 

Dejte si ohřát vývar. Hnědou cibuli zaprašte moukou, míchejte ještě minutku a podlijte vínem. Vhoďte bouqet garni a počkejte, než se víno zcela vyvaří (až přičichnete a neucítíte alkohol, je to v pořádku). Podlijte horkým vývarem, přidejte sůl, pepř a nechte pomalu vařit zpola zakryté 45 – 60 minut.
 

dsc_0596_1
 

Po této době máte hotovo, případně si polévku dochuťte solí a čerstvě mletým pepřem.

 ...

Pečivo si nakrájejte a v topinkovači nebo v troubě jej opečte (je nutné, aby pečivo mělo kůrku, protože jinak by se v polévce ihned rozmočilo).

Rozpalte si gril v troubě na maximum. Cibulačku nalijte do žáruvzdorných keramických misek lehce pod okraj, poklaďte světlým pečivem a bohatě zasypejte nahrubo nastrouhaným sýrem. Takto připravené misky vložte na plechu těsně pod gril zapnutý na nejvyšší stupeň. Až bude sýr chytat hnědou barvu a vytvoří se na něm krusta, je čas polévku vyjmout a podávat!
 

tit1
 

Pokud nemáte žáruvzdorné misky, můžete zkusit druhou variantu: Pečivo bohatě zasypejte nahrubo nastrouhaným sýrem a na plechu vložte těsně pod gril zapnutý na nejvyšší stupeň. Až bude sýr chytat hnědou barvu a vytvoří se na něm krusta, je čas pečivo vyjmout a podávat přímo na polévce.
 

dsc_0633_1



 Recept pro Vás vytvořila Ivana Jindřichová z blogu „Cat & Cook“ http://catandcook.cz/

 

 

Navštivte nás
Po 8:00 - 15:30
Út 8:00 - 15:30
St 8:00 - 15:30
Čt 8:00 - 15:30
8:00 - 15:30
So Zavřeno
Ne Zavřeno
Brněnská 444/37
682 01 Vyškov - Město
Prodejna je nyní uzavřena
Dnes 8:00 - 15:30
Showroom Zavřít