HARISSA KIMCHI
Recepty
Sezónní tipy a inspirace
Vegetariánské recepty
Grill a barbecue
Světová kuchyně
10 července 2023
Možná si řeknete co je to za hloupost dělat kimchi s kořením, které do klasického receptu nepatří, ale měl jsem k dispozici zajímavou směs koření HARRISA a tak jsem se pokusil je využít právě v tomto receptu k nakládané zeleniny, kterou si doma dělám velice rád. Postup a další suroviny jsou téměř totožné jako u kimchi, doporučuji vyzkoušet. Samotná harrisa vám bude k dispozici i třeba na grilování, do pomazánek ale klidně i polévek.

Ingredience na 10-12 porcí:
Postup:
Do větší mísy (nebo hrnce) vlijeme převařenou vodu, přidáme sůl a necháme rozpustit a vychladit.
Zelí, papriky nakrájíme na libovolné (větší) kousky, mrkev nastrouháme a vsypeme do mísy s vodou. Pro přípravu můžeme použít například KitchenAid food processor, který zvládne mnoho úkonů a bravurně tak díky různým kotoučům urychlí přípravu a to nejen zeleniny.
Zeleninu necháme naloženou nejméně 2 hodiny. Vodu ze zeleniny pak scedíme, ponecháme si asi 2 dcl nálevu stranou.

Oloupaný zázvor a česnek nastrouháme najemno, přidáme sojovou omáčku, harissu, 4 lžíce nálevu ze zeleniny a zamícháme.

Do mísy (hrnce) se zeleninou přidáme, nakládací pastu, rukama důkladně promačkáme, zelenina by měla pustit trochu šťávy. Dle potřeb můžeme přidat i část nálevu.
Zeleninu napěchujeme do sklenice, zmáčkneme tak, aby tekutina vystoupla nad povrch zeleniny a necháme v pokojové teplotě kvasit nejméně čtyři dny s mírně povoleným víčkem.
Já používám keramický kvašáček na zeleninu na fotce, který jsem si jednou koupil na berounských keramických trzích.
Zkvašený salát skladujeme v chladném místě, vydrží asi 1 měsíc.

Dobrou chuť!
Recept pro vás připravil Petr Klíma z blogu Greenwayfood, tvůrce originálních receptů zdravé výživy, zaměřené na kvalitní suroviny převážně z ekologicky šetrné produkce.
Sledovat ho můžete i na Instagramu nebo na Facebooku

Ingredience na 10-12 porcí:
3 pl mořské soli
1 větší čínské zelí
1 červená paprika
1 žlutá paprika
2 velké mrkve
1 svazek jarní cibulky
Nakládací pasta:
2 palce čerstvého zázvoru
1 palice česneku
3 pl sójové omáčky
4 lžíce koření Harissa
větší nakládací nádoba zavařovací sklenice
Postup:
Do větší mísy (nebo hrnce) vlijeme převařenou vodu, přidáme sůl a necháme rozpustit a vychladit.
Zelí, papriky nakrájíme na libovolné (větší) kousky, mrkev nastrouháme a vsypeme do mísy s vodou. Pro přípravu můžeme použít například KitchenAid food processor, který zvládne mnoho úkonů a bravurně tak díky různým kotoučům urychlí přípravu a to nejen zeleniny.
Zeleninu necháme naloženou nejméně 2 hodiny. Vodu ze zeleniny pak scedíme, ponecháme si asi 2 dcl nálevu stranou.

Oloupaný zázvor a česnek nastrouháme najemno, přidáme sojovou omáčku, harissu, 4 lžíce nálevu ze zeleniny a zamícháme.

Do mísy (hrnce) se zeleninou přidáme, nakládací pastu, rukama důkladně promačkáme, zelenina by měla pustit trochu šťávy. Dle potřeb můžeme přidat i část nálevu.
Zeleninu napěchujeme do sklenice, zmáčkneme tak, aby tekutina vystoupla nad povrch zeleniny a necháme v pokojové teplotě kvasit nejméně čtyři dny s mírně povoleným víčkem.
Já používám keramický kvašáček na zeleninu na fotce, který jsem si jednou koupil na berounských keramických trzích.
Zkvašený salát skladujeme v chladném místě, vydrží asi 1 měsíc.

Dobrou chuť!
Recept pro vás připravil Petr Klíma z blogu Greenwayfood, tvůrce originálních receptů zdravé výživy, zaměřené na kvalitní suroviny převážně z ekologicky šetrné produkce.
Sledovat ho můžete i na Instagramu nebo na Facebooku