SYPANÝ JABLEČNÝ KOLÁČ
Před časem jsem listovala ve svém receptáři a u jednoho z nich byla vlastnoručně psaná poznámka: "Dobré, ale moc strouhání!" Dnes už mám po svém boku milovaného parťáka kuchyňský robot KitchenAid, který zdlouhavé strouhání jablíček provede za mě.
Ingredience (na formu 20x30 cm)
- 300 g dětské krupičky
- 230 g hladké mouky
- 120 g chlazeného másla (nemělo by být příliš měkké, strouhá se nakonec na koláč)
- 250 g moučkového cukru
- 1,5 lžičky jedlé sody nebo prášku do pečiva
- 1,5 kg jablek (cca 1 kg po ostrouhání a zbavení jádřinců)
- mletou skořici podle chuti
Jablka oloupejte a zbavte jádřinců. Troubu si předehřejte na teplotu 200°C, zapékací misku nebo hluboký plech o velikosti cca 20 x 30 cm vymažte máslem a vysypejte hrubou moukou. Všechny sypké suroviny vsypte do mísy kuchyňského robotu KitchenAid a smíchejte.
Na dno zapékací nádoby nasypjte menší množství sypké směsi tak, aby jen zakryla dno. Víc opravdu nedávejte, protože pak dostatečně nezvlhne a zůstane sypká i po upečení, což není efekt, kterého chcete v případě tohoto moučníku dosáhnout.
Jablíčka nastrouhejte pomocí kuchyňského robotu KitchenAid s použitím krouhacího příslušenství a smíchejte je se skořicí. Polovinu jablíček pak rovnoměrně rozložte na sypkou směs připravenou v zapékací míse. Nemačkejte z nich tekutinu, ta je tam potřeba! Zasypejte polovinou zbylé sypké směsi, posléze opět navrstvěte zbytek jablek a nakonec nahoru zasypejte zbylou částí sypké směsi.
Důkladně vychlazené máslo pak nastrouhejte na široké nudličky a posypejte jím připravený moučník. Vložte do trouby a pečte cca 40 minut.
Moučník krájejte až po vychladnutí, v opačném případě se vám bude drobit. Podávejte posypaný moučkovým cukrem.
Recept pro Vás připravila Martina Mazalová z blogu „V kuchyni obyčejné ženy“.