HEFERÁK
Když nám zbyde něco perníčků, pak je nastrouhám na strouhanku a využiji jako náplň na tzv. Heferáky. Pokud nemáte perník nevadí. Jsou dobrý i tak.A pokud nevíte co vastně slovo hafer znamená, tak je to ve valašském nářečí označení pro borůvky. :-)
Suroviny
- 500g hladké mouky
- 250 ml mléka
- 40g čerstvého droždí
- 115g rozpuštěného vlažného másla
- 2 žloutky
- 75g cukru krupice
- špetka soli
- jemně strouhaná citronová kůra
Náplň
- strouhaný perník
- borůvky (čerstvé nebo mražené)
- drobenka (100g másla, 200g hrubé mouky, 200g cukru krupice)
Postup
Zaděláme kynuté těsto. Do mísy odvážíme mouku. Uprostřed mouky vytvoříme důlek a přilijeme vlažné mléko. Přidáme kvasnice a vidličkou rozmícháme kvasnice s mlékem a trochou mouky do konzistence kašičky. Kvásek necháme chvilku vzejít a pak přidáme zbývající suroviny. Vymícháme hladké nelepivé těsto.Z uvedeného množství uděláme dva obdélníkové plechy koláčů nebo tři kulaté alias frgál. Plechy řádně vymažeme máslem. Těsto po umíchání necháme 15 minut odpočinout a tvarujeme. Koláčům necháváme okraj, posypeme je strouhaným perníkem a dále hustě mraženými nebo čerstvými borůvkami. Pokud nemáme perník, pak můžeme na koláče použít třeba povidla, tvaroh apod.
Na závěr ještě zakryjeme posypkou, kterou vymačkáme z másla, hrubé mouky a cukru. Okraje koláčů potřeme vejcem a pečeme na 180°C asi 25 minut do barvy.
Tip: Horký koláč ihned po vytažení z trouby potřeme rozpuštěným máslem s rumem 1:1.
Pečte teď, zhubneme pak ❤️ Vaše Petra
Recept pro Vás vytvořila Petra Burianová vítězka soutěže „Peče celá země 2020“