HOVĚZÍ STEAK S CELEROVÝM PYRÉ A OMÁČKOU Z PETRŽELKY
Suroviny
- 250g hovězí vysoké roštěné
- 1 menší bulva celeru
- 1 sklenice mléka
- 1 větší trs listové petrželky
- tymián
- česnek
- sušené oregáno
- bílý vinný ocet
- olivový olej
- mořská sůl
- černý pepř
Postup
Celer nakrájíme na kostky a uvaříme v mléce ve varném robotu. Celer by neměl být zcela ponořený, aby výsledné pyré nebylo příliš husté. Jakmile je měkký, v robotu ho rovnou rozmixujeme na hladké pyré a dochutíme solí a olivovým olejem. Do mixéru Power Plus si připravíme stroužek česneku, petrželku a zalijeme olivovým olejem. Rozmixujeme na zelenou omáčku. Můžeme přidat i jiné další měkké bylinky. Steak opékáme na rozpálené pánvi na olivovém oleji přibližně 2 minuty z každé strany, přidáme tymián a česnek a dopečeme v troubě na 200°C asi 4–5 minut podle tloušťky masa. Výsledná teplota by měla být kolem 55 stupňů na medium rare - okraje jsou propečenější a zbarvené dohněda, uvnitř je však maso stále červené. Na talíř naservírujeme pyré, na něj nakrájený a odpočatý steak, osolíme, opepříme, přelijeme maso omáčkou a dozdobíme pár lístky salátu.
Přeji dobrou chuť!
Recept pro vás vytvořil Marek Pavala, šefkuchař, fotograf, vítěz 3. místa v soutěži Masterchef 2012 a tvůrce kočovné školy vaření Camp Fuego.