ITALSKÁ FOCACCIA Z KVÁSKU
Focaccia je typický italský slaný chléb, který se používá jako předkrm nebo příloha k hlavnímu jídlu. Je skvělý tím, že si náplň vyladíte podle dostupnosti surovin či ročního období. Díky domácímu kvásku lievito madre je vláčný a nadýchaný. Použít však můžete i klasické kvasnice.
Suroviny
- 600 g hladké mouky
- 400 ml vody
- 50 ml olivový olej extra panenský
- kvásek nebo200 g lievito madre - domácí
- 5 g čerstvého droždí
- 10 g jemné soli
- rozmarín, nebo jiné bylinky 10 g medu
- cherry rajčata
- 5 g hrubé soli
Postup
V míse smícháme vodu, olej, med a jemnou sůl a vše mícháme asi 1 minutu. Pak postupně začneme přidávat mouku a až na závěr kvásek. Těsto pak hněteme ještě asi 15 minut, dokud nezačne tvořit kompaktnější hmotu, která se začne oddělovat od stěn mísy. Vymíchané těsto posypeme bylinkami a trochou hrubé soli, pokapeme olivovým olejem a zabalíme do fólie. Necháme při pokojové teplotě kynout cca 4 hodiny. Po vykynutí těsto vyklopíme a rozválíme do vymazaného plechu o velikosti cca 45 x 35 cm. Opět posypeme hrubou solí, bylinkami a olejem. Přikryjeme fólií a necháme opět 1 hodinu kynout. Pečeme v troubě 25 minut na 200°C.
Buon appetito!