JABLEČNÝ CRUMBLE S MANDLOVO-OVESNOU DROBENKOU
Crumble je u nás velmi oblíbený moučník a jelikož se letošní úroda jablíček skutečně povedla, je jasné, že padla volba na tuto vonící a vlažnou dobrůtku.
"Crumble" není typická buchta, protože nemá těstový základ. Je to ovoce zasypané drobenkou (vytvořenou dle svého). Je to tedy sladká, aromatická a přesto lehká dobrota.
Ingredience:
300 g oloupaných jablek a nakrájených na kostky
1 lžíce cukru (u hodně sladkých jablíček není vůbec potřeba)
mletá skořice dle chuti - já dávám hodně :-)
Na drobenku:
150 g jemně mletých vloček
100 g na hrubo mletých mandlí (výborné jsou i pekanové ořechy) 50 g cukru (můžete přidat dle svého)
150 g másla (pokojové teploty)
Postup:
V sekáčku KitchenAid si nasekejte oříšky a ovesné vločky na hrubo.
Poté je společně s ostatními přísadami na drobenku vložte do mísy kuchyňského robotu KitchenAid a pomocí plochého šlehače vytvořte drobenku.
Drobenku nejraději připravuji právě v robotu – žádné žmoulání v ruce. Klidně si jí udělám i více a pak si jí dám do ledničky, či mrazáku.
Do zapékací mísy vložte omytá a nakrájená jablka, jemně pocukrujte, posypejte skořicí a připravenou drobenkou.
Vložte do trouby vyhřáté na 160 stupňů a pečte asi 30 min. (max. 35 min.).
Pečlivě hlídejte! Povrch by měl být zlatavý, ale mnohdy stačí okamžik nepozornosti a ze zlatavého může být „přičmoudlý“
Doporučuji konzumovat vlažný se lžící jogurtu (kysané smetany)
Dobrou chuť :-)
Recept pro Vás připravila Lucie Jahelková z výživového poradenství „FoodBodyLife“
Odborné poradenství v oblasti výživy, zdravého životního stylu, aktuálních životních etap. Programy celkové proměny Semináře, workshopy vaření/tvoření