JAK NA DOMÁCÍ TĚSTOVINY
Dnes jsme si pro Vás připravili malý těstovinový speciál :-) Často nám píšete nebo voláte, že si nevíte rady s těstovinovými nástavci KitchenAid, že se Vám těstoviny nedaří hezky vytvarovat, nebo že se Vám rozpadají či nedrží tvar. Proto jsem pro Vás vytvořili jednoduchý základní manuál na výrobu těstovin. :-)

Ingredience:300 g hladké mouky
3 vejce
1 lžíce olivového oleje
⇒⇒ Pro přípravu těstovin se používá naprosto jednoduchý standardní postup ⇐⇐
1 vejce = 100 g mouky
Do nerezové mísy kuchyňského robotu KitchenAid rozklepněte 3 vejce, přidejte lžíci olivového oleje a pomocí plochého šlehače na rychlost 4 důkladně promíchejte obě ingredience.
Pomocí nalévacího štítu pak postupně přisypávejte mouku v celkovém množství cca 300 g.
Řiďte se však především vlastním odhadem a intuicí! Každé vejce je jinak velké, takže zkrátka přidávejte mouku, dokud těsto nebude mít konzistenci plastické hmoty.
Jakmile začne mít těsto tuhou konzistenci, zaměňte za hnětací hák, který Vám těsto krásně dohněte. Správně připravené těsto se nelepí na okraje mísy, a když do něj „píchnete“ prstem, těsto se Vám na něj nepřilepí!
Těsto zabalte do fólie a nechejte 30 minut uležet v lednici.
Do multifunkčního místa robotu nasaďte tvarovač těstovin KPEXTA, a při rychlosti 4 do něj postupně vkládejte kuličky těsta o velikosti vlašského ořechu. Další kuličku přidejte tehdy, až uvidíte „šnek“ nástavce. Jinak byste mohli tvarovač těstovin ucpat.
Pro ještě vzhlednější těstoviny nezapomeňte každou kuličku před vložením do strojku obalit v mouce.
Těsto se pak nebude lepit a na těstovinách budou krásně patrné vroubky :-)
Těstoviny můžete ihned uvařit, nebo nechat usušit na utěrce či stojanu na těstoviny.
Pozor, pokud těstoviny plánujete sušit, do těsta NEPŘIDÁVEJTE SŮL, jinak Vám těstoviny při sušení zvlhnou!
Tipy na závěr:
1) Pro výrobu plochých těstovin či lasagní (za použití nástavce 5KSMPRA) použijte vláčnější těsto.
2) Pro výrobu kolínek, vrtulek a jiných těstovin pomocí tvarovače těstovin 5KSMPEXTA použijte naopak zase o něco tužší těsto, jinak vám těstoviny nebudou držet tvar a budou se k sobě lepit!
Jakmile zpozorujete tento jev, přidejte do těsta více mouky.
3) Na těstoviny můžete vyzkoušet i jiné varianty mouky, záleží čistě na chuti a preferencích surovinách každého z vás. Můžeme si připravit těstoviny ze špaldové mouky, celozrnné, semolinové či bezlepkové. Možná je například i kombinace klasické bílé mouky se semolinou.
⇒ ⇒ I další recepty na chutné těstoviny naleznete na tomto blogu.
4) Těstoviny si také můžete podle potřeby ochutit např. bylinkami nebo drceným pepřem (budou tečkované), rajčatovým protlakem, špenátem nebo kurkumou (červené, zelené nebo žluté).
Sušené těstoviny uchovávejte ve skleněných dózách v temnu a suchu, přikryté čistým prodyšným plátnem, případně v papírovém sáčku (při následném vaření je samozřejmě nutné vařit je o něco déle než výše uvedené čerstvé těstoviny).
Sušené těstoviny pak můžete například vložit do dárkového sáčku, ovázat stuhou a věnovat přátelům pod stromeček :-)
Nezapomeňte sáček špendlíkem na několika místech propíchnout, aby měly těstoviny přísun vzduchu :-)