Jak připravit domácí chléb

Recepty Domácí pečivo
30 srpna 2023

Voňavý pecen chleba připravený doma s láskou chutná líp než kupovaný. A je skvělý jen tak, k dobrému guláši nebo řízku. Se správným příslušenstvím vás bude jeho příprava bavit a nezabere tolik času. Poradíme, jak doma připravíte ten nejlepší domácí chléb.
Žena krájí domácí kynutý chléb

Mezi české klasiky patří kynutý chléb Šumava. My vám na něj prozradíme recept.

Chléb ve světě a v Česku

Na chlebu si pochutnáváme už od roku 10 000 let před naším letopočtem. Nejdřív ho lidé jedli jako pečené obilné placky, po objevení kvásku získal chléb svůj nynější baculatější tvar. Do domácích pecí na území Česka se dostal až o 6 000 let později a dnes ho vyrobíme asi milion kusů za den.

Jak čas plynul, měnilo se i jeho složení a další přísady mu dodaly trochu jiný šmrnc. Takovou pestrost druhů chleba jaká je u nás nám může nejedna evropská země závidět.

Keramická mísa na chléb značky KitchenAid se značkami kynutí na vnitřní straně

Těsto snadno umícháte kuchyňským robotem a upečete v KitchenAid keramické míse na chléb.​

Recept na domácí chléb Šumava

Mezi české klasiky patří kynutý chléb Šumava. Kdo ho ochutnal, těžko si zvyká na jiný. A my vám teď prozradíme recept na domácí chléb.

Na první těsto potřebujete 15 g droždí, lžičku cukru, 150 g vlažné vody a po 100 g hladkou mouku a špaldovou mouku. Druhé těsto umícháte z 200 g špaldové a žitné chlebové mouky, 100 g celozrné mouky, lžíce drceného kmínu, dvou lžic sezamových semínech, dvou lžiček soli, 120 g bílého jogurtu, lžíce olivového oleje a 170 ml vlažné vody.

V keramické míse kuchyňského robotu KitchenAid zadělejte kvásek z 1. těsta a nechte hodinu kynout.

Ingredience z 2. těsta přidejte k základu do mísy. Nechte robota vše umíchat do vláčného těsta, než se začne odlepovat o stěn mísy a nevytvoří kouli. Fresh fólií těsto přikryjte a nechte 90 minut kynout. Poté těsto ručně zpracujte na válu a v ošatce nechte ještě dalších 60 minut odležet.

Chléb pečte na 200 °C asi 30 minut, dokud nebude kůrka křupavá a temně zlatavá. Chléb nechte vychladnout na mřížce. A máte hotovo!

Hospodyně válí těsto na kuchyňské lince vedle černého KitchenAid kuchyňského robota s keramickou mísou na chléb

S přípravou jednoduchého domácího chleba vám pomohou kuchyňské roboty a keramická mísa KitchenAid.

Výroba domácího chleba

Nejlepší domácí chléb z trouby připravíte ze dvou ingrediencí: mouky a vody. Přidáním kvasnic vznikne chléb kvašený. Součástí by měli být taky sůl a kmín. Chléb můžete dochutit bylinkami, semínky, ořechy a třeba brusinkami či bramborami.

Tipy pro přípravu domácího chleba a pečiva jsme pro vás shrnuli v článku.

Druhy chleba

Není chleba jako chleba. Druhů je víc než jen světlý a tmavý. Dělí se podle výroby na kvašený a nekvašený a podle složení.

  • Žitný chléb připravíte z alespoň 90 % žitné mouky. Obsahuje spoustu vlákniny, takže je skvělý pro trávicí systém.

  • Žitno-pšeničný chléb vytvoříte z žitné a pšeničné mouky v poměru 50:10. Pokud hledáte snídani, která vás spolehlivě zasytí, upečte si tento chléb.

  • Na pšenično-žitný chléb poměr žitné a pšeničné mouky vyměníte. Jelikož moc nezasytí, nabízí se při přípravě přidat další ingredience.

  • Pšeničný chléb by měl být z 90 % tvořen pšeničnou moukou. 

  • Domácí kváskový chléb je bohatý na živiny a dobře stravitelný. Nakyslou chutí a dlouhou trvanlivostí patří mezi nejoblíbenější druhy pečiva.

  • Vícezrnný chléb při přípravě obohatíte z 5 % o jiné obiloviny a luštěniny.

  • Celozrnný chléb připravíte z 80 % z celozrnné mouky a celých zrn. Spoustou vlákniny a minerálů je dobrou alternativou pro žitno-pšeničný chléb.

Keramická mísa KitchenAid s víkem v troubě

V keramické míse KitchenAid 2v1 těsto na domácí chléb umícháte, necháte vykynout a upečete.

Keramická mísa na chléb 2v1

S přípravou nejlepšího domácího chleba z trouby vám pomohou šikovné kuchyňské vychytávky KitchenAid. Už vás napadlo těsto na chléb umíchat a upéct v jedné nádobě? Díky víceúčelové keramické míse KitchenAid ke kuchyňskému robotu Artisan se budete cítit jako profesionální pekař či pekařka. Domácí chléb v ní připravíte a necháte vykynout – jestli už je hotovo, vám prozradí značky kynutí na vnitřní straně.

Titanem tvrzená keramická mísa nepopraská, neodře se a neoprýská. Keramické víko zadrží při pečení v troubě a mikrovlnce páru a jídlo pak můžete uložit v mrazničce přímo v míse. Dlouhá léta bude vypadat jako nová a vám odpadne mytí spousty nádobí.

Teď už zbývá jen sehnat potřebné ingredience a pustit se do voňavé a chutné práce. Doporučujeme si pořídit také ratanové ošatky na kynutí s plátnem od značky Westmark. Bochník v ní vykyne a obtiskne se do něj typická struktura chleba a získá kulatý nebo oválný tvar. Po upečení je využijete na uskladnění a servírování pečiva nebo na pěknou dekoraci.

Dobrou chuť!

 

Zdroje fotografií: KitchenAid

Navštivte nás
Po 8:00 - 15:30
Út 8:00 - 15:30
St 8:00 - 15:30
Čt 8:00 - 15:30
8:00 - 15:30
So Zavřeno
Ne Zavřeno
Brněnská 444/37
682 01 Vyškov - Město
Prodejna je nyní uzavřena
Dnes 8:00 - 15:30
Showroom Zavřít