JARNÍ DORT

Jak už asi víte, dorty jsou moje slabost i radost, a jejich pečení a zdobení zkrátka miluji! A když už máme za dveřmi ty velikonoce, zvolila jsem výzdobu právě v tomto jarním / velikonočním provedení. Barva je možná trochu netypická, ale dle mého názoru modrá k velikonocům patří, a když už nic jiného tak přeci "modrá je dobrá", jak se zpívá v dobře známé písni v podání kapely Žlutý pes. Obzvláště vynikne v kombinaci s dalšími jasnými jarními barvičkami, a mě osobně se to moc líbí, i když tradiční velikonoční dojem to asi moc nedělá. Takže pokud chcete letos na velikonoce skutečně zapůsobit a vytvořit něco originálního, nebojte se experimentovat a rozhodně se nedržte při zemi - barvy jsou tu od toho, abychom si je užili, a svátky vlastně též.

Mně se jarně-velikonoční tvoření dokonce zalíbilo natolik, že jsem vytvořila hned tři verze dortíků.

 

dorty_verze
 


Základní korpus je velmi jednoduchý.


Ingredience:

5 vajec
200 g krystalového cukru
200 g polohrubé mouky
5 lžic vody
1/4 balíčku prášku do pečiva s vinným kamenem
1/2 lžičky vanilky (používám vanilku z Madagaskaru, prodává Wine & Food)


Krém:

250 g mascarpone
250 g krémového sýru Philadelphia
180 g práškového cukru 
modré gelové cukrářské barvivo



Postup:

Dortovou formu na pečení si vytřete máslem a poté vyložte papírem na pečení. Troubu si předehřejte na teplotu 180°C.


 

a-torta-vajc-mixer

 

V míse kuchyňského robotu KitchenAid si vyšlehejte vejce s cukrem, dokud vám nevznikne krémovitá hmota. Já mixuji na rychlostní stupeň 4.

 

a-torta-cesto-mixer

 

Poté postupně přisypávejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a vanilkou, a nakonec přidejte také vodu.

Nakonec celou směs oddělte od stěn mísy pomocí stěrky a zapněte robot ještě na 30 sekund, aby se hmota skutečně dokonale promíchala a nikde vám nezůstaly hrudky.

 

a torta cesto vo forme lep.

 

Hotové těsto nalijte do formy a dvakrát s ní klepněte o stůl, aby se vytlačil přebytečný vzduch.

Vložte do trouby a pečte cca 35 - 40 minut.

 

a-torta-korpus

 

Korpus nechejte chvíli vychladnout v troubě a až pak jej z trouby vyjměte (je to proto, aby vám těsto vlivem prudké změny teploty nekleslo).

 

a-torta-korpusy-rozkr

 

Dobře vychlazený korpus (ideálně na druhý den) rozkrojte podélně na dva díly a natřete. Já jsem natřela rybízovou marmeládou. Těsto je pak vláčnější a vyváží sladkost těsta i náplně.

 

a-torta-korpus-zlepeny-kremom



Krém:

Vše důkladně vyšlehejte v míse kuchyňského robotu KitchenAid pomocí balónové metly, dokud vám nevznikne jednolitý nadýchaný krém.
 

a-torta-krem-mixer

 

Krémem pak rovnoměrně natřete první plát dortu, přikryjte druhým plátem a na závěr celý korpus potřete také z vrchu a ze stran.

 

a torta natretý korpus lepš.

 

Na ozdobu pak můžete použít různé suroviny.

Například Oreo sušenky, které si rozdrťte a posypejte jimi střed korpusu.

 

a-torta-oreo-keks

 

Na takto vzniklý podklad pak umístěte například čokoládového zajíčka nebo mrkvičky z marcipánu společně s mini čokoládovými vajíčky.

 

a-trota-z-vrchu-pohlad
 


Jarně laděnou dortu získáte také variantou s růžemi a kvítky třešní. Fantazii se meze nekladou!

 

a torta ruže text
 

a torta odkroje.

 

Přeji krásné a klidné svátky :-)

 

Recept pro Vás připravila Martina Schmidtová.
Bloggerku můžete sledovat také na Instagramu.

 

 

Navštivte nás
Po 8:00 - 15:30
Út 8:00 - 15:30
St 8:00 - 15:30
Čt 8:00 - 15:30
8:00 - 15:30
So Zavřeno
Ne Zavřeno
Brněnská 444/37
682 01 Vyškov - Město
Prodejna je nyní uzavřena
Dnes 8:00 - 15:30
Showroom Zavřít