JOGURTOVO-ŠPALDOVÉ ROHLÍKY
Víkendová rána začínáme domácím pečivem s medem a máslem, díky kterému nám ráno voní krásně celá kuchyně. Stačí vyskočit dřív z postele a překvapit rodinu voňavým pečivem jako z pekárny (...co jako z pekárny - ještě lepším! :-) ...protože je v něm také kus lásky a poctivé práce)
A během rána Vám bude navíc dělat společnost ten nejlepší pracant na světě - váš robot KitchenAid. S takovým pomocníkem pro mě ranní "přivstávání" není žádný problém.
Surovinyna omládkový kvásek:
- 100 g vody
- 100 g hladké mouky
- 15 g droždí
- 1 rovná lžička cukru
Dále budete potřebovat:
- 50 g hladké mouky
- 350 g špaldové mouky
- 2 lžičky soli
- 150 g bílého jogurtu
- 50 g vody
- 50 g olivového oleje
Postup:
Ze surovin na „omládkový kvásek“ vypracujte v míse kuchyňského robotu KitchenAid (nebo v keramické pracovní nádobě KitchenAid) hladké těstíčko. Mísu s těstíčkem pak přikryjte a nechejte minimálně 60 minut kynout. Po uplynuté době kynutí nalijte připravený kvásek do druhé mísy, kde máte přichystány zbylé suroviny, a vše společně zpracujte pomocí hnětacího háku v hladké jednolité těsto. Hotové těsto opět přikryjte a nechejte na teplém místě asi 90 minut kynout. Po vykynutí rozdělte těsto na 12 dílů, ze kterých následně tvořte rohlíčky.Jednotlivé rohlíčky pak rozložte na plech vystlaný pečícím papírem a nechejte ještě ½ hodiny dokynout. Hotové vykynuté rohlíčky před pečením ještě potřete vlažnou vodou a poté vložte do trouby rozehřáté na 200 stupňů. Pečte 20 minut. Po vyjmutí z trouby nechejte mírně vychladnout na mřížce a podávejte.
Dobrou chuť :-)
Recept pro Vás připravila Lucie Jahelková z výživového poradenství „FoodBodyLife“
Odborné poradenství v oblasti výživy, zdravého životního stylu, aktuálních životních etap. Programy celkové proměny Semináře, workshopy vaření/tvoře