KAKAOVÉ COOKIES Z KVÁSKU LIEVITO MADRE
Moučníky a dezerty
24 září 2020
Biscotti al cacao - nadýchané kakaové sušenky z domácího kvásku lievito madre. Jedná se o pšeničný kvásek původem z Itálie, chudší na kyseliny, tzv. kváskovou mámu. Prý je to matka všech kvásků. Vyzkoušejte sladké kváskové těsto právě s touto „mámou.“. :-)
Suroviny (12ks):
- 150 g hladké mouky
- 100 g kvásku lievito madre
- 30 g kakao
- 60 g cukr
- 50 ml mléka
- 50 g máslo
- 1 vanilkový cukr 1 vejce
- 5 g sody bikarbona
Postup
Ohřáté mléko spojíme s kváskem a necháme kvásek 10 minut probudit. Do mísy robota dáme vyšlehat vejce s cukrem. Do ušlehané směsi postupně přidáváme rozpuštěné máslo, mouku, vanilkový cukr, kakao a nakonec sodu. Do umíchané směsi přidáme kvásek s mlékem a mícháme ještě 7 minut . Z hotového těsta tvarujeme kuličky ve velikosti polévkové lžíce, které vložíme na plech s pečícím papírem a jemně je pomačkáme do tvaru placičky. Takto vyrobíme 12 kusů na plech, který zabalíme do fólie a necháme ještě 20 minut kynout. Po vykynutí odstraníme z plechu fólii a dáme péct 20 minut na 180°C. Necháme vychladnout a můžeme si pochutnat ke kávě či čaji na těchto nadýchaných kakaových koláčcích.
Buon appetito!
Přístroje použité v receptu:
Kuchyňský robot KitchenAid 4,8l: https://www.magnumhome.cz/kuchynske-spotrebice/kuchynske-roboty-a-prislusenstvi/kuchynske-roboty