KAŠTANOVÝ CHEESECAKE
Podzim...chladno, sychravo... Neznám lepší čas na kaštanový cheesecake, který vám zaručeně zvedne náladu i v tom nejhorším nečase :-) Nezapomeňte použít ty nejkvalitnější ingredience, jako je přírodní vanilkové aroma nebo lusk, crème fraîche a pravé máslové sušenky s vysokým obsahem másla.
Suroviny (forma o průměru 20 - 25 cm):
- 300 g máslových sušenek *
- 80 g pekanových ořechů
- 100 g másla
- Půl lžičky vanilkové esence (ne umělé!)*
- 550 g cream cheese
- 180 g crème fraîche
- 3 vejce
- 3 žloutky
- 140 g cukru krupice
- 1 lžička vanilkového aroma
- 170 g kaštanového pyré
- 250 g vařených kaštanů
Servírování
- Ořechy
- Javorový sirup
- Crème fraîche
*Přírodní vanilkové aroma kupuji v prodejně Marks and Spencer, ale dá se sehnat i v bio obchodech. Nahradit se dá také jednoduše vanilkovým luskem . Rovněž máslové sušenky do tohoto receptu doporučuji použít ty, co prodávají v obchodě Marks and Spencer. Podle mě jsou bezkonkurenční. :-)
Postup:
Sušenky a ořechy rozdrťte na jemno. (použít můžete food processor KitchenAid nebo sekáček) Máslo rozehřejte, kápněte do něj půl lžičky vanilky a smíchejte se sušenkovým základem. Napěchujte do formy (pokud máte menší formu, můžete udělat okraje) a dejte do lednice vychladit. Troubu si předehřejte na teplotu 180 stupňů. V míse kuchyňského robotu KitchenAid mixujte pomocí plochého šlehače krémový sýr, dokud nebude hezky hladký (trvá to asi minutu). Postupně přidávejte jedno vejce po druhém, a poté také žloutky. Až bude směs spojená, přidejte crème fraîche. Postupně začněte přidávat cukr (asi na třikrát). Nakonec přidejte pyré a na jemno nasekané kaštany.Formu s korpusem vyndejte z lednice, nalijte do ni směs a dejte do trouby péct.
Pečte cca 1 hodinu, a pokud by se po této době cheesecake ještě klepal uprostřed, vypněte troubu, pootevřete ji a nechejte cheesecake ještě 30 minut dojít.
Poté dort vyndejte, nechejte zchladnout a sundejte postranní část formy. Až vychladne, vložte jej do lednice. Nejlépe chutná druhý den. :-)
Každý kousek před servírováním na talířku ozdobte smetanou, ořechy a lehce polijte javorovým sirupem.
Recept pro Vás vytvořila Ivana Jindřichová z blogu „Cat & Cook“ http://catandcook.cz