KOKOSOVÁ ROLÁDA
Toto nepečené cukroví je vlastně vůbec nejoblíbenější v naší rodině. I proto ho musím dělat co nejpozději, aby se vůbec dočkalo Vánoc :-D
Říkáme mu kokosový kmen, ale spíše je to taková roláda. Recept mám od babičky, ale lety jsem si ho upravila ještě trochu více podle svého a hlavně vychytala mouchy, protože první roky při pokusu o vyválení co nejtenčí placky z těsta, co se lepí na váleček, byly opravdu hodně těžké...
Suroviny
(na výrobu jednoho kmene o délce asi 50 cm)
Na tmavé těsto:
- 250 g piškotů
- 100 g moučkového cukru
- 2 lžíce kakaa
- 5 polévkových lžic rumu
- 2 celá vejce
Na kokosovou hmotu:
- 150 g změklého másla
- 100 g moučkového cukru
- 130 g kokosu
- 1 bílek
Dále:
- dva kusy pečícího papíru
- potravinovou fólii
- kokos na obalení
Postup
Nejdříve si rozdrťte piškoty pomocí sekáčku/chopperu KitchenAid. Sice to bude při takovém množství piškotů na etapy, ale piškotová drť je skutečně neuvěřitelně jemná. Do větší mísy nasypejte drcené piškoty, cukr, vejce, rum i kakao a zpracujte v hladké těsto.
Do další mísy vložte změklé máslo, bílek, kokos a cukr a vytvořte kokosovou hmotu. Na pečící papír položte tmavé těsto a mezi dvěma pláty pečícího papíru vyválejte tenkou placku, která má tvar obdélníku (asi 45 x 25 cm, tloušťku asi 0,5 cm). Při válení si papíry přidržujte tělem o hranu stolu, aby vám papíry neujížděly po lince. Nožem zarovnejte tvar a odřezky přidejte na delší konce a zaválejte znovu do těsta, Poté na těsto navrstvěte bílou hmotu a na straně, kde začnete rolovat, nechejte tak centimetr od kraje.Přikryjte potravinovou folií a lehce válečkem vyrovnejte, aby jí bylo všude přibližně stejně. Folii nesundávejte.Převraťte bílou hmotou dolů i s folií a odlepte opatrně spodní pečící papír. Je to proto, aby vám šla roláda zamotat a nelepila se na něj. Potom už ji zpátky lehce překlopte buď na nový kus pečícího papíru nebo na kus potravinové folie a opatrně rolujte do rolády. Hotovou roládu pořádně vyválejte ve zbytku kokosu, vložte do krabice a nechejte v chladu. Po vychlazení opatrně porcujte pilkovým nožem..
Dobrou chuť :-)
Recept pro Vás připravila Martina Mazalová z blogu „V kuchyni obyčejné ženy“.