KOLÁČKY SAVARIN (francouzský moučník)
Šálek dobré kávy. Umíte si představit něco, co by vám dokázalo vaše ráno zpříjemnit více? Já ano. Šálek kávy s francouzským moučníkem "Savarin". Tato delikatesa ve tvaru koruny (či kroužku nebo donutu) se obvykle podává s kopečkem šlehačky anebo rumovým sirupem, já mám však pro vás verzi s vanilkovo - pomerančovým sirupem, který si jistě zamilujete.
Suroviny
- 250 g hladké mouky
- 125 ml mléka
- 1/2 kostky droždí
- 50 g krupicového cukru
- 2 vejce
- 80 g másla + na vymazání formy
- štipka soli
- kůra z 1 citrónu
Sirup
- 300 ml vody
- 200 g hnědého cukru
- 1 vanilkový lusk
- 120 ml šťávy z pomeranče
( uvedené množství je na 12 velkých Savarinek. Pokud použijete formu KitchenAid na mini donuty, připravíte 24 kousků)
Postup.
Pečící formu na donuty vytřete rozpuštěným máslem. Formy jsou sice nepřilnavé, ale pro výslednou jemnou chuť Savarinek je vytření máslem nutností. Z mléka, části cukru a droždí si připravte kvásek. Do mísy kuchyňského robotu KitchenAid vsypte mouku, ve středu vytvořte jamku, do které nalijte kvásek. Začněte mixovat, postupně přidejte vejce, zbytek cukru a citrónovou kůru. Správně připravené těsto je lepkavé a polotekuté.Hotové těsto nechejte kynout na teplém místě asi 45 minut. Po uplynutí této doby těsto znovu promíchejte a pomocí lžíce postupně rozprostřete těsto do připravených forem. Těsto ve formě lehce stlačte a nechejte ještě chvíli kynout (cca 20 minut). Pečte v troubě vyhřáté na 190°C cca 15 minut.Hotové koláčky mají zlatavou barvu.
Sirup
Vodu s cukrem, dření z vanilky a šťávou z pomeranče přiveďte k varu. Hotovým sirupem přelijte upečené Savarinky a podávejte. Můžete vylepšit zmíněným kopečkem šlehačky.
Dobrou chuť!
Recept pro Vás připravila Martina Schmidtová z blogu „tinajedoma“.
Bloggerku můžete sledoavt také na Instagramu: https://www.instagram.com/tinajedoma/