KŘEHKÉ SKOŘICOVÉ SUŠENKY
Víkendy jsou pro mě čas oddychu a relaxu, a nejlépe si odpočinu při tvorbě něčeho zajímavého v kuchyni :-) Každý recept se snažím nějak vylepšit, ráda zkouším neustále něco nového a málokdy opakuji stejný recept dvakrát (s výjimkou těch, které se u nás těší největší oblibě a popularitě).
A takové sušenky k sobotnímu odpočinku neodmyslitelně patří, s čímž budete jistě souhlasit . :-) Proto pro vás dnes jeden takový recept mám, ať už si jej schováte na víkendové tvoření, anebo jej vyzkoušíte již dnes doma po příchodu z práce. Je totiž jednoduchý a s vaším pomocníkem jej budete mít doslova za pár chvil.
Ingredience (cca 3 plechy):
100 g změklého másla
100 g krupicového cukru
1 celé vejce80 g hladké mouky
100 g špaldové mouky2 menší lžičky kypřícího prášku do pečiva
špetka soli
špetka vanilkových zrníček z lusku
Na obalení:2 lžíce cukru
1 lžíce skořice
Postup:
Máslo s cukrem a vejci vyšlehejte v míse kuchyňského robotu KitchenAid do pěny, přidejte mouku s kypřícím práškem a špetkou soli.
Vše postupně zpracujte pomocí plochého šlehače v tužší těsto.
Nakonec pak jemně vmíchejte také zrníčka z vanilkového lusku.
Mezitím v malé misce zvlášť promíchejte cukr se skořicí (na obalování sušenek)
Z připraveného těsta pomocí lžíce odkrajujte malé kousky a tvarujte kuličky, které následně obalujte ve skořicovém cukru.
Kuličky rozložte na plech vystlaný pečícím papírem s většími rozestupy.
Tip: Pokud chcete, aby byly sušenky více nafouklé vzhůru, vložte před pečením plech se sušenkami na 10 min do ledničky, a poté vložte rovnou do trouby vyhřáté na teplotu 200 stupňů. Pečte 9-10 min.
Sušenky musí pěkně zpevnit svůj tvar, nesmí se vysušit nebo ztvrdnout. Ihned po upečení a vyjmutí z trouby, rozložte na mřížku a nechejte vychladnout.
Skladujte v plechové dóze nebo rovnou podávejte ke kávičce :-)
Recept pro Vás připravila Lucie Jahelková z výživového poradenství „FoodBodyLife“
Odborné poradenství v oblasti výživy, zdravého životního stylu, aktuálních životních etap. Programy celkové proměny Semináře, workshopy vaření/tvoření