KŘEHKÝ JABLEČNÝ KOLÁČ
Tento recept se stal vítězem naší FB Vánoční soutěže 2019 a vítězka obdržela jako hlavní cenu robot KitchenAid MINI v barvě soumračně modrá.
Vítězce ještě jednou gratulujeme a věříme, že i vy si rádi vyzkoušíte tento recept.
Autorka receptu: Dana Dočkalová https://www.facebook.com/profile.php?id=100010613767506

Ingredience:170 g hladké mouky
170 g špaldové mouky
155 g třtinového cukru
sůl
50 ml studené vody
10 vajec
130 g másla
3 lžíce kukuřičného škrobu
750 ml plnotučného mléka
5 jablek
půl lžičky mleté skořice
půl lžičky soli
1 citron
60 g džemu
Postup:
Smíchejte mouky a odvažte si 330 g směsi (zbylých 10 g použijete později na náplň).
Mouku promíchejte se 2 lžícemi cukru, půl lžičky soli, přidejte 125 g studeného másla a vypracujte drobenku.
Pak přidejte žloutek, studenou vodu a vymíchejte hladké těsto.
Zpracované těsto zabalte do potravinářské fólie a dejte na dvě hodiny do ledničky.
*
Mezi tím si připravte náplň do koláče:
Smíchejte 9 žloutků, 12 lžic třtinového cukru, zbylých 10 g mouky a kukuřičný škrob. Mléko přiveďte k varu a zašlehejte do vaječné směsi, povařte do zhoustnutí. Směs nechejte vychladnout. *
Jablka nakrájejte na měsíčky, posypte zbylým cukrem, skořicí, zakápněte šťávou z poloviny citronu a promíchejte.
*
Rozválené těsto vložte do formy o průměru 23 cm, na něj nalijte krém, poklaďte jablky a kousky másla.
Vložte do trouby a pečte cca 50 minut na 180°C.
Džem smíchejte se zbylou citronovou šťávou a za stálého míchání přiveďte k varu.
Teplý koláč potřete glazurou.
Přeji dobrou chuť! Dana :-)