KŘEHKÝ JABLEČNÝ KOLÁČ
Tento recept se stal vítězem naší FB Vánoční soutěže 2019 a vítězka obdržela jako hlavní cenu robot KitchenAid MINI v barvě soumračně modrá.
Vítězce ještě jednou gratulujeme a věříme, že i vy si rádi vyzkoušíte tento recept.

Suroviny
- 170 g hladké mouky
- 170 g špaldové mouky
- 155 g třtinového cukru
- sůl
- 50 ml studené vody
- 10 vajec
- 130 g másla
- 3 lžíce kukuřičného škrobu
- 750 ml plnotučného mléka
- 5 jablek
- půl lžičky mleté skořice
- půl lžičky soli
- 1 citron
- 60 g džemu
Postup
Smíchejte mouky a odvažte si 330 g směsi (zbylých 10 g použijete později na náplň). Mouku promíchejte se 2 lžícemi cukru, půl lžičky soli, přidejte 125 g studeného másla a vypracujte drobenku. Pak přidejte žloutek, studenou vodu a vymíchejte hladké těsto.
Zpracované těsto zabalte do potravinářské fólie a dejte na dvě hodiny do ledničky.
Mezi tím si připravte náplň do koláče:
Smíchejte 9 žloutků, 12 lžic třtinového cukru, zbylých 10 g mouky a kukuřičný škrob. Mléko přiveďte k varu a zašlehejte do vaječné směsi, povařte do zhoustnutí. Směs nechejte vychladnout. Jablka nakrájejte na měsíčky, posypte zbylým cukrem, skořicí, zakápněte šťávou z poloviny citronu a promíchejte.
Rozválené těsto vložte do formy o průměru 23 cm, na něj nalijte krém, poklaďte jablky a kousky másla. Vložte do trouby a pečte cca 50 minut na 180°C. Džem smíchejte se zbylou citronovou šťávou a za stálého míchání přiveďte k varu. Teplý koláč potřete glazurou.
Přeji dobrou chuť!
Dana :-)