KŘEHKÝ JABLEČNÝ KOLÁČ

Moučníky a dezerty
12 prosince 2019

Tento recept se stal vítězem naší FB Vánoční soutěže 2019 a vítězka obdržela jako hlavní cenu robot KitchenAid MINI v barvě soumračně modrá.
Vítězce ještě jednou gratulujeme a věříme, že i vy si rádi vyzkoušíte tento recept.

Autorka receptu: Dana Dočkalová
 
 


Suroviny

  • 170 g hladké mouky
  • 170 g špaldové mouky
  • 155 g třtinového cukru
  • sůl
  • 50 ml studené vody
  • 10 vajec
  • 130 g másla
  • 3 lžíce kukuřičného škrobu
  • 750 ml plnotučného mléka
  • 5 jablek
  • půl lžičky mleté skořice
  • půl lžičky soli
  • 1 citron
  • 60 g džemu


Postup

Smíchejte mouky a odvažte si 330 g směsi (zbylých 10 g použijete později na náplň). Mouku promíchejte se 2 lžícemi cukru, půl lžičky soli, přidejte 125 g studeného másla a vypracujte drobenku. Pak přidejte žloutek, studenou vodu a vymíchejte hladké těsto.
Zpracované těsto zabalte do potravinářské fólie a dejte na dvě hodiny do ledničky.
Mezi tím si připravte náplň do koláče:
Smíchejte 9 žloutků, 12 lžic třtinového cukru, zbylých 10 g mouky a kukuřičný škrob. Mléko přiveďte k varu a zašlehejte do vaječné směsi, povařte do zhoustnutí. Směs nechejte vychladnout.
Jablka nakrájejte na měsíčky, posypte zbylým cukrem, skořicí, zakápněte šťávou z poloviny citronu a promíchejte.
Rozválené těsto vložte do formy o průměru 23 cm, na něj nalijte krém, poklaďte jablky a kousky másla. Vložte do trouby a pečte cca 50 minut na 180°C. Džem smíchejte se zbylou citronovou šťávou a za stálého míchání přiveďte k varu. Teplý koláč potřete glazurou.

 

Přeji dobrou chuť!
Dana :-)

Navštivte nás
Po 8:00 - 15:30
Út 8:00 - 15:30
St 8:00 - 15:30
Čt 8:00 - 15:30
8:00 - 15:30
So Zavřeno
Ne Zavřeno
Brněnská 444/37
682 01 Vyškov - Město
Prodejna je nyní uzavřena
Dnes 8:00 - 15:30
Showroom Zavřít