KYNUTÁ BÁBOVKA S KAKAEM

Tuhle bábovku jsme doma vůbec nikdy nedělali. Až když se mamka podruhý vdala a já měla „další babičku“, měla jsem možnost tuhle její bábovku okusit. Od tý doby to byl můj nejoblíbenější dezert, který připravovala.
 

nahled-babovka-1024x768


Ingredience:

30 g droždí
120 g moučkového cukru
500 g polohrubé mouky
300 ml vlažného mlékašpetka
soli
2 žloutky
80 g rozpuštěného másla

 

Náplň (měli byste mít min. 200 g směsi):

Holandské kakao (ideálně Van Houten)
Cukr moučka podle chuti   
50 g másla



Postup

V míse rozdrobte droždí, přidejte lžičku cukru, menší lžíci mouky a promíchejte. Přilijte 40 ml vlahého mléka a připravte těstíčko. Nyní nechte vzejít kvásek, trvá to asi 10 minut.
 

DSC_0008
 

Zbylou mouku prosejte do mísy společně s cukrem a promíchejte se solí a vanilkou. Doprostřed udělejte důlek a přidejte kvásek a žloutky. Kolem dokola udělejte žlábek a sem nasypte sůl. Nyní začněte od prostředka vidličkou zakvedlávat moučnou směs. Pokud máte kuchyňský robot, použijte hák a začněte na nižší otáčky zadělávat. Přilévejte nejdříve mléko a poté začněte to začněte střídat s máslem. Zadělávejte těsto, dokud nebude perfektně hladké.
 

DSC_0034
 

Těsto přikryjte utěrkou a v míse ho nechte na teplém místě asi hodinu kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
 

DSC_0053
 

Až bude těsto krásně vykynuté, na vále ho rozválejte na plát silný asi 1 cm. Plát by měl být v šíři takové, abyste ho stočili do vaší formy na bábovku a pohodlně oba konce spojili.
 

DSC_0059
 

Plát potřete rozpuštěným máslem a bohatě zasypte kakaem smíchaným s moučkovým cukrem. Pokud máte doma 75% čokoládu, přidejte ji klidně také. Nakonec to celé opět zastříkněte rozpuštěným máslíčkem. Budoucí bábovku opatrně a pevně srolujte do pomyslné rolády.
 

DSC_0061
 

Formu důkladně vymažte olejem a vysypte strouhankou. Roládu opatrně přendejte do formy a konce spojte co nejpevněji. Nechte kynout na teplém místě asi 20 minut a poté pečte v troubě vyhřáté na 170 stupňů. Zda je hotová poznáte pomocí špejle, která by měla být po vytažení čistá – myšleno čistá od těsta, od čokolády špinavá bude vždy. Hotovou bábovku vyndejte z trouby, počkejte 5 – 7 minut a vyklopte ji na široký talíř / prkénko. Po vychladnutí ji posypte moučkovým cukrem a podávejte.
 

DSC_0152

Dobrou chuť!


 Recept pro Vás vytvořila Ivana Jindřichová z blogu „Cat & Cook“ 
http://catandcook.cz/


 

 

 

 

Navštivte nás
Po 8:00 - 15:30
Út 8:00 - 15:30
St 8:00 - 15:30
Čt 8:00 - 15:30
8:00 - 15:30
So Zavřeno
Ne Zavřeno
Brněnská 444/37
682 01 Vyškov - Město
Prodejna je nyní uzavřena
Dnes 8:00 - 15:30
Showroom Zavřít