ZDRAVÉ LETNÍ STRAVOVÁNÍ

Několik zdravých receptů na téma "LETNÍ STRAVOVÁNÍ" nám přináší Lucie Jahelková z FoodBodyLife - Odborného poradenství v oblasti výživy, zdravého životního stylu, aktuálních životních etap. 
Recepty jsou plné zdravých potravin s vůní bylinek.

 

19
 


Salát z mladého zelí s mrkví

Na 4 porce:

1 hlávka mladého zelí
1 lžička soli
1 lžičkca drceného kmínu
2 natrouhané mrkve
1 citron
1 lžička cukru (medu, sirupu)
2 lžíce olivového oleje
špetka pepře

 

Hlávku zelí naporcujte na čtvrtky a poté nakrájejte na slabé nudličky. Přidejte sůl, kmín, pepř a mrkev nastrouhanou na jemno.

Zálivka - vymačkejte citron, přidejre citronovou kuru ze ¼ citronu, smíchejte s cukrem a olejem. Vše společně promíchejte.
 

   

 

STUDENÁ OKURKOVO-JOGURTOVÁ POLÉVKA

Na 4 porce:

2 okurky salátové
1 stroužek česneku
1 velký bílý jogurt
sůl, pepř,
1 lžíce nasekaného čerstvého kopru
na ozdobu: sušená rajčata a nebo čerstvá rajčata

 

Okurky oloupejte a  nastrouhejte na jemném struhadle KitchenAid. Česnek prolisujte (nebo utřete), přidejte sůl a vmíchejte jej společně s jogurtem do okurek. Dochuťte koprem, pepřem a dejte do lednice vychladit.

Podávejte s plátkem žitného chleba. 
 

 
 

LETNÍ SALÁT SE S BALKÁNSKÝM SÝREM NEBO SÝREM FETA

Na 4 porce:

1 salátová okurka
200 g rajčat
2 papriky
jarní cibulka
olivový olej, pepř
100 g balkánského sýra nebo fety

 

Všechnu zeleninu nakrájejte na kostičky, promíchejte s pár kapkami oleje a pepřem. Posypejte na hrubo nastrouhaným balkánským sýrem nebo fetou.
Není potřeba dále dochucovat – sýry jsou dostatečně slané. Lze použít i olivy.

 

44   16
 

 

SVĚŽÍ QUINOOVO-KUSKUSOVÝ SALÁT S LIMETKOU

Na 4 porce:

125 g quinoa
125 g kuskusu
250 g cherry rajčátek
1 červená cibule
čerstvá máta
1 limetka
2 lžíce olivového oleje
1 lžíce sirupu (medu)
1 lžička himalájské soli

 

Uvařte quinou dle návodu a spařte kuskus rovněž dle návodu. Cherry rajčátka nakrájejte na půlky, cibulku nakrájejte na jemno,  mátu posekejte na hrubo a vše smíchejte s quinoou a kuskusem.

Na zálivku si připravte vymačkanou limetkovou šťávu, přidejte sirup (med) a sůl a společně vyšlehejte. Hotovou zálivkou pak salát polijte a jemně promíchejte (načechrejte)
 

   37
 


 

INSPIRACE NA SVAČINKU:

Fenyklová pomazánka s tvarohem:

1 kořen fenyklu
1 lžíce řepkového oleje
1 jarní cibulka
1 červená kapie250 g plnotučného tvarohu
sůl, pepř
pažitka, petrželka nebo koriandr


Fenykl nakrájejte na menší části a orestujte na oleji, přidejte jarní cibulku a společně krátce orestujte. Nechejte vychladnout. Do směsi pak zapracujte tvaroh, kapii, bylinky, sůl a pepř.

Fenykl – je zásaditý, obsahuje vit. C, E, beta-karoten, draslík, vápník, železo. Odstraňuje toxiny z těla a pozitivně ovlivňuje trávení. Má „anýzovou“ chuť.

 


INSPIRACE NA LETNÍ SALÁTY – 1 PORCE:

 

50 g rukoly, 50 g čerstvého hrášku, 50 g nakrájené okurky salátovky, 50 g sýru cottage, 2 jarní cibulky nakrájené na drobno + zálivka: 1 lžíce olivového oleje, 1 lžička jablečného octa, špetka soli, pepře

 

50 g rukoly, 100 g vodnío melounu, ½ hlízy fenyklu, 50 g sýru feta, hrst zrníček z granátového jablka, hrst semen z dýně, pár snítek kopru + zálivka: 1 lžíce olivového oleje, 1 lžička citronové šťávy, špetka soli, pepře

 

60g směs zeleninových salátů (fubáček, rukola, polníček, baby špenát), 100 g cherry rajčat, 50g uzené šunky, 50g uzeného sýra, hrst pistacií + zálivka: 1 lžíce olivového oleje, 1 lžička balsamika, špetka soli, pepře

 

100g uvařených ječných krupek, 1 pečená paprika žlutá a 1 pečená paprika červená, 100g cizrny z konzervy nebo uvařené, hrst oliv černé nebo zelené, pár snítků hladkolisté petrželky

+ zálivka: 1 lžíce olivového oleje,  1 lžička balsamika, špetka pepře, soli
 

11   

 8
   

Lucie Jahelková, FoodBodyLife - Odborné poradenství v oblasti výživy, zdravého životního stylu, aktuálních životních etap.  

 

 

Navštivte nás
Po 8:00 - 15:30
Út 8:00 - 15:30
St 8:00 - 15:30
Čt 8:00 - 15:30
8:00 - 15:30
So Zavřeno
Ne Zavřeno
Brněnská 444/37
682 01 Vyškov - Město
Prodejna je nyní otevřena
Dnes 8:00 - 15:30
Showroom Zavřít