MAKOVNÍK ZE ŠPALDOVÉ MOUKY
Dnes jsem si pro vás připravila zdravější verzi makovníku ze špaldové mouky, i když v podstatě každý moučník z máku je zdravý, protože mák je surovina výjimečná především svým vysokým obsahem vápníku. Obsahuje dokonce 12 x více vápníku než mléko! :-) Navíc patří mezi zásadotvorné potraviny, takže celkově působí velmi pozitivně na naše tělo. A co si budeme povídat - také skvěle chutná :-)
Suroviny (dortová forma průměr 26 cm)
- 200 g mletého máku
- 220 g špaldové mouky
- 50 g hladké mouky
- 1 lžíce kakaa
- 1 kypřící prášek do pečiva
- 3 celá vejce
- 70 g rozpuštěného másla
- 90 g zlatého sirupu
- 400 g vlažného mléka
Na potření
- džem/marmeláda (použila jsem pikantní s jamajským rumem)
Na dozdobení
- 100 g kvalitní hořké čokolády (rozpuštěné)
- 1 lžíce kysané smetany
- kandované třešně
Postup
V míse kuchyňského robotu KitchenAid vyšlehejte pomocí balónové metly máslo s vejci a sirupem do hladké hmoty.Ve druhé míse smíchejte všechny sypké přísady - mouky, mletý mák, kakao, prášek do pečiva. Tuto směs pak postupně zašlehejte do tekuté směsi a přilijte také mléko.Hotové těsto musí být hladké, bez hrudek.Těsto nalijte do formy a vložte do vyhřáté trouby na teplotu 170 stupňů. Pečte cca 50-60 min.Po upečení nechejte „makovec“ vychladnout. Po vychladnutí jej rozkrojte podélně na dvě části a potřete pikantní marmeládou. Na závěr si rozpusťte čokoládu a vyšlehejte s kysanou smetanou. Touto hmotou rovnoměrně potřete povrch makovníku a ozdobte kandovanými třešněmi.
Dobrou chuť :-)
Recept pro Vás připravila Lucie Jahelková z výživového poradenství „FoodBodyLife“
Odborné poradenství v oblasti výživy, zdravého životního stylu, aktuálních životních etap. Programy celkové proměny Semináře, workshopy vaření/tvoření