MAKOVÝ DORT S TVAROHEM A POVIDLY
Moučníky a dezerty
30 května 2025

Suroviny - korpus
- 3 vejce
- 90 g cukru krupice
- 60 g hladké mouky
- 30 g mletého máku
- citronová kůra
- 12 g oleje
Vejce a cukr zahřejte ve vodní lázni na teplotu 50 stupňů, pak vyšlehejte do husté pěny. Stěrkou vmíchejte prosátou mouku, mletý mák, citronovou kůru a olej. Těsto nalijte do formy o průměru 24 cm vyložené papírem a pečte v troubě vyhřáté na 180 stupňů (horní a dolní ohřev) asi 15 minut. Nechte vychladnout, pak opatrně vyřízněte z formy. Před použitím seřízněte vrchní krustu korpusu a omotejte páskovou fólii nebo dejte ráfek.
Tvarohová náplň
- 300 g tučného tvarohu v kelímku
- 50 g cukru krupice
- 60 ml smetany 33%
- 3,3 g (2 plátky) plátkové želatiny Dr. Oetker
- švestková povidla
Želatinu namočte do studené vody a nechte nabobtnat. Tvaroh promíchejte s cukrem. Smetanu zahřejte zhruba na 50-60 stupňů a rozpusťte v ní vymačkanou želatinu. K teplé smetaně pak postupně přidejte asi 3-4 lžíce tvarohu, promíchejte, teprve pak vmíchejte vše ke zbytku tvarohu. Připravený korpus pomažte povidly, nalijte tvarohovou náplň a uhlaďte do roviny. Dejte do lednice ztuhnout.
Šlehaná maková ganache
- 250 g smetany 35-40%
- 90 g bílé čokolády 32% Callebaut Velvet
- 90 g tučného tvarohu v kelímku
- 1,6 g (1 plátek) želatiny Dr. Oetker
- 15 g mletého máku
Želatinu namočte do studené vody a nechte nabobtnat. Polovinu smetany zahřejte na 60-70 stupňů, rozpusťte v ní vymačkanou želatinu a nalijte na čokoládu. Nechte asi 1-2 minuty odstát, pak vymíchejte do hladka a emulzujte tyčovým mixérem. Přilijte zbytek studené smetany, tvaroh a znovu promixujte. Nakonec zapracujte mletý mák. Zakryjte potravinovou fólii a dejte do lednice na 10-12 hodin stabilizovat.
Odleženou ganache pozvolna vyšlehejte a pomocí sáčku se zdobící špičkou (petal nebo border) naneste na tvarohovou náplň. Jednotlivé tahy krému nanášejte těsně vedle sebe. Mezi krém pak stříkněte povidla. Ozdobte dle fantazie jedlými květy.

Recept pro vás připravila Míša Landová - Víkendové pečení.
Video recept najdete na našm Instagramu.