MANDLOVÝ KOLÁČ S VIŠNĚMI
Moučníky a dezerty
21 srpna 2025
Jemná chuť a krémová konzistence mandlové náplně se skvěle doplňuje s lehce nakyslými višněmi.

Suroviny
Křehké těsto
Lehce povolené máslo, curk, vejce a citronovou kůru společně promícháme, až se vše hezky spojí. V robotu použijte plochou metlu, nikoliv šlehací. Pak přisypte prosátou mouku se solí a při nízkých otáčkách míchejte, až se vytvoří kompaktní těsto. Těsto rozválejte mezi fóliemi na velikost formy 24 cm (berte v úvahu i okraje) a dejte ztuhnout asi na hodinku do lednice. Vychlezané těsto přeneste do formy, dobře vmáčkněte a upravte, popřípadě seřízněte okraje. Dejte na 30 minut do mrazáku, meztím si připravte mandlovou náplň.
Mandlová náplň
Změklé máslo a cukr společně utřete, pak vmíchejte škrob a mandlovou mouku. Pro intenzivnější mandlovou chuť můžete přistrouhat trochu tonka fazole. Nakonec přidejte po částech rozšlehaná vejce a promíchejte do hladkého krému.
Dokončení
Formu s připraveným těstem vyndejte z mrazáku a po celé ploše koláče rozetřete marmeládu. Na ni rovnoměrně navršte mandlový krém a poklaďte višněmi, které vmáčknete do krému. Celý koláč hustě posypte mandlovými lupínky. Pečte v troubě předehřáté na 180 stupňů (horkovzduch) asi 30 - 40 minut. Ke konci pečení můžete přidat ještě dolní ohřev, abyste měli jistotu, že bude spodek koláče dostatečně propečený. Po vychladnutí můžete lehce pocukrovat. Jako většina křehkých koláčů je i tento lepší až po rozležení.
Dobrou chuť :)

Recept pro vás přřpravila Míša Landová - Víkendové pečení
Video recept najdete na našen Instagramu

Suroviny
Křehké těsto
- 220 g hladké mouky
- 30 g moučkového cukru
- špetka soli
- 110 g másla
- 1 žloutek
- 1 vejce
- citronová kůra
Lehce povolené máslo, curk, vejce a citronovou kůru společně promícháme, až se vše hezky spojí. V robotu použijte plochou metlu, nikoliv šlehací. Pak přisypte prosátou mouku se solí a při nízkých otáčkách míchejte, až se vytvoří kompaktní těsto. Těsto rozválejte mezi fóliemi na velikost formy 24 cm (berte v úvahu i okraje) a dejte ztuhnout asi na hodinku do lednice. Vychlezané těsto přeneste do formy, dobře vmáčkněte a upravte, popřípadě seřízněte okraje. Dejte na 30 minut do mrazáku, meztím si připravte mandlovou náplň.
Mandlová náplň
- 120 g másla
- 120 g cukru krupice
- 120 g mandlové mouky
- 15 g kukuřičného škrobu
- 100 g vajec
- tonka fazole (nemusí být)
Změklé máslo a cukr společně utřete, pak vmíchejte škrob a mandlovou mouku. Pro intenzivnější mandlovou chuť můžete přistrouhat trochu tonka fazole. Nakonec přidejte po částech rozšlehaná vejce a promíchejte do hladkého krému.
Dokončení
- višňová marmeláda
- čerstvé vypeckované višně
- mandlové lupínky
Formu s připraveným těstem vyndejte z mrazáku a po celé ploše koláče rozetřete marmeládu. Na ni rovnoměrně navršte mandlový krém a poklaďte višněmi, které vmáčknete do krému. Celý koláč hustě posypte mandlovými lupínky. Pečte v troubě předehřáté na 180 stupňů (horkovzduch) asi 30 - 40 minut. Ke konci pečení můžete přidat ještě dolní ohřev, abyste měli jistotu, že bude spodek koláče dostatečně propečený. Po vychladnutí můžete lehce pocukrovat. Jako většina křehkých koláčů je i tento lepší až po rozležení.
Dobrou chuť :)

Recept pro vás přřpravila Míša Landová - Víkendové pečení
Video recept najdete na našen Instagramu