MANGOVÁ PĚNA S OVOCEM

Moučníky a dezerty
27 května 2017

Lehkou mangovou pěnu můžete vyrobit přímo z rozmixovaného manga, nebo z dostupného mangového pyré. Recept je lehký, pudinkové konzistence dosáhnete přidáním želatiny, která je skvělým pomocníkem při doplňování kolagenu do našich kloubů. :-) Příprava je velmi jednoduchá, tak hurá na to! :-)
 

mangova pena_od Drahomíra Peterky zdroj_kitchenaid.cz

 

Suroviny

1. vrstva

  • 1 kelímek (200 g) bílého jogurtu s nižším obsahem tuku 
  • 150 g zakysané smetany
  • 2 x vanilkový cukr
  • Šťáva z půlky limety + kůra (omytá)
  • 1 dkg plátkové želatiny
  • 2 x vanilkový lusk (pro estetické doplnění receptu)

2. vrstva

  • 180 g šlehačky 33 % ušlehané
  • 180 g bílý jogurt
  • Mango pyré 180 g (cca půlka manga)
  • 80 g cukr krupice
  • 2 x vanilkový cukr
  • 1,5 dkg (3 plátky) želatiny



Sypání tzv. crumbel (krembl):

(PRO BEZLEPKOVOU VERZI VYNECHAT NEBO NAHRADIT HLADKOU MOUKU BEZLEPKOVOU SMĚSÍ!)

  • 200 g hladká mouka
  • 50 g cukr krupice
  • 20 g kakao
  • 130 g studeného másla
  • Špetka mořské soli

Postup:

Pro přípravu první vrstvy smíchejte všechny suroviny kromě želatiny.Tu si předem namočte do studené vody, slijte ¾ části vody a poté ještě ve zbylé části vody nechejte rozpustit 1 minutu v mikrovlnné troubě (aby nebyly vidět vlásečnice), pak ji teprve můžete přidat do směsi. Z vanilkových lusků vyškrábejte semínka, která následně také přimíchejte do směsi. Vše zpracovávejte v míse kuchyňského robotu KitchenAid pomocí plochého šlehače nebo pomocí balónové metly. Hotovou směs nalijte do ½ objemu formy a nechejte zatuhnout v lednici cca 20 minut. (zkouška zmáčknutí prstem - směs musí pérovat). :-)
Speciální tip: Naučte se pracovat s želatinou. Není to těžké, je jen potřeba ji hlídat během rozpouštění v mikrovlnce (cca 1 minuta). Získáte tak šikovného pomocníka, který bude držet tvar jakéhokoli pokrmu a navíc také je prospěšný zdraví. :-) Želatina je běžně dostupná v každém supermarketu, kupujte plátkovou, která je průzračnější a lépe se s ní pracuje.

Druhá vrstva: Opět smíchejte v míse kuchyňského robotu KitchenAid všechny uvedené suroviny, poté přidejte rozpuštěnou želatinu z mikrovlnky a nakonec přidejte do tuha vyšlehanou šlehačku.Tuto směs nalijte opatrně přes lžíci do formy na první vrstvu. Dejte opět ztuhnout do lednice, cca na 20 minut.

Podávejte vychlazené :-)
Pro ještě zajímavější efekt si můžete připravit sypání, tzv. crumble.
Všechny suroviny umístěte do mísy kuchyňského robotu KitchenAid a při nejnižších otáčkách nechejte zpracovávat do výsledné drobenky.
Těsto dejte vychladit do lednice na 20 minut.
Po vyjmutí z lednice pak nadrobte na plech s pergamenovým papírem a dejte péct do trouby vyhřáté na teplotu 180 stupňů (zhruba 10 minut). Po upečení vyjměte z trouby a nechejte vychladnout. Ručně rozdrťte na požadované tvary.
Zdobit můžete čerstvým ovocem, malinami, ostružinami, mangem, mátou či lístky meduňky.

2


Recept pro vás připravil Drahomír Peterka, šéfcukrář a zástupce šéfa kuchyně hotelu Palace, který dlouho působil také v hotelu Alcron v Praze oceněném michelinskou hvězdou.
 

Navštivte nás
Po 8:00 - 15:30
Út 8:00 - 15:30
St 8:00 - 15:30
Čt 8:00 - 15:30
8:00 - 15:30
So Zavřeno
Ne Zavřeno
Brněnská 444/37
682 01 Vyškov - Město
Prodejna je nyní otevřena
Dnes 8:00 - 15:30
Showroom Zavřít