MANGOVÁ PĚNA S OVOCEM
Moučníky a dezerty
27 května 2017
Lehkou mangovou pěnu můžete vyrobit přímo z rozmixovaného manga, nebo z dostupného mangového pyré. Recept je lehký, pudinkové konzistence dosáhnete přidáním želatiny, která je skvělým pomocníkem při doplňování kolagenu do našich kloubů. :-) Příprava je velmi jednoduchá, tak hurá na to! :-)
Suroviny
1. vrstva
- 1 kelímek (200 g) bílého jogurtu s nižším obsahem tuku
- 150 g zakysané smetany
- 2 x vanilkový cukr
- Šťáva z půlky limety + kůra (omytá)
- 1 dkg plátkové želatiny
- 2 x vanilkový lusk (pro estetické doplnění receptu)
2. vrstva
- 180 g šlehačky 33 % ušlehané
- 180 g bílý jogurt
- Mango pyré 180 g (cca půlka manga)
- 80 g cukr krupice
- 2 x vanilkový cukr
- 1,5 dkg (3 plátky) želatiny
Sypání tzv. crumbel (krembl):
(PRO BEZLEPKOVOU VERZI VYNECHAT NEBO NAHRADIT HLADKOU MOUKU BEZLEPKOVOU SMĚSÍ!)
- 200 g hladká mouka
- 50 g cukr krupice
- 20 g kakao
- 130 g studeného másla
- Špetka mořské soli
Postup:
Pro přípravu první vrstvy smíchejte všechny suroviny kromě želatiny.Tu si předem namočte do studené vody, slijte ¾ části vody a poté ještě ve zbylé části vody nechejte rozpustit 1 minutu v mikrovlnné troubě (aby nebyly vidět vlásečnice), pak ji teprve můžete přidat do směsi. Z vanilkových lusků vyškrábejte semínka, která následně také přimíchejte do směsi. Vše zpracovávejte v míse kuchyňského robotu KitchenAid pomocí plochého šlehače nebo pomocí balónové metly. Hotovou směs nalijte do ½ objemu formy a nechejte zatuhnout v lednici cca 20 minut. (zkouška zmáčknutí prstem - směs musí pérovat). :-)
Speciální tip: Naučte se pracovat s želatinou. Není to těžké, je jen potřeba ji hlídat během rozpouštění v mikrovlnce (cca 1 minuta). Získáte tak šikovného pomocníka, který bude držet tvar jakéhokoli pokrmu a navíc také je prospěšný zdraví. :-) Želatina je běžně dostupná v každém supermarketu, kupujte plátkovou, která je průzračnější a lépe se s ní pracuje.
Druhá vrstva: Opět smíchejte v míse kuchyňského robotu KitchenAid všechny uvedené suroviny, poté přidejte rozpuštěnou želatinu z mikrovlnky a nakonec přidejte do tuha vyšlehanou šlehačku.Tuto směs nalijte opatrně přes lžíci do formy na první vrstvu. Dejte opět ztuhnout do lednice, cca na 20 minut.
Podávejte vychlazené :-)
Pro ještě zajímavější efekt si můžete připravit sypání, tzv. crumble.
Všechny suroviny umístěte do mísy kuchyňského robotu KitchenAid a při nejnižších otáčkách nechejte zpracovávat do výsledné drobenky.
Těsto dejte vychladit do lednice na 20 minut.
Po vyjmutí z lednice pak nadrobte na plech s pergamenovým papírem a dejte péct do trouby vyhřáté na teplotu 180 stupňů (zhruba 10 minut). Po upečení vyjměte z trouby a nechejte vychladnout. Ručně rozdrťte na požadované tvary.
Zdobit můžete čerstvým ovocem, malinami, ostružinami, mangem, mátou či lístky meduňky.

Recept pro vás připravil Drahomír Peterka, šéfcukrář a zástupce šéfa kuchyně hotelu Palace, který dlouho působil také v hotelu Alcron v Praze oceněném michelinskou hvězdou.