MASOPUSTNÍ KOLÁČKY

Moučníky a dezerty
28 února 2017

K období Masopustu neodmyslitelně patří koláčky či vdolečky s povidly a tvarohem. Při jejich pečení si vždy vzpomenu na prababičku z jižní Moravy.
Těsto na vdolečky zadělávala ve velké dřevěné nádobě a byly prostě nejlepší na světě - protože byly od ní!


 

SONY DSC
 


Suroviny

  • 500g hladké mouky
  • 100 g cukru moučka
  • 100 g oleje
  • 150 ml mléka
  • 2 žloutky
  • 2 lžíce majonézy
  • kostka kvasnic

Na náplně a ozdobení budete potřebovat:
 

  • drobenku
  •  povidla
  •  tvarohovou náplň
  • mléko
  •  vajíčko na potření


Postup:

* Drobenka: 
hrubá mouka, cukr moučka, máslo...zpracovat rukama nebo v robotu na drobné kousíčky.

Kolik čeho? Babička říkávala: “ Kolik másla, tolik mouky, tolik cukru“. Je ale fakt, že když chci drobenku sušší, dávám trochu více mouky…
 

* Tvarohová náplň: tvaroh v alobalu, 1 žloutek, vanilkový cukr, cukr dle chuti, trošku strouhané citronové  kůry

Pokud se chystáte stříkat sáčkem jako já, nedávejte rozinky, ty dávám nahoru na tvaroh zvlášť. Můžete  je namočit přes noc v rumu...


* Povidlová náplň: povidla smíchané s trochou cukru a rumu.

 

Kvasnice zasypejte lžící krupicového cukru, nalijte trochu vlažného mléka a nechejte vzejít kvásek.
Do mísy kuchyňského robotu KitchenAid nasypejte mouku, cukr, žloutky, olej a majonézu, přidejte kvásek a postupně dolévejte mlékem. Pomocí hnětacího háku pak vypracujte těsto a nechejte kynout v míse zakryté igelitovým  sáčkem. 
Po vykynutí těsto vyválejte na podložce. Díky mastné konzistenci těsta nemusíte při válení těsta tolik podsypávat, těsto by se nemělo lepit. Z vyváleného plátu těsta pak vykrajujte malá kolečka podle toho, jak velké chcete koláčky. Já jsem vykrajovala skleničkou o průměru  4,5 cm, ale dělávám i menší.Do cukrářských sáčků si přichystejte náplně, kterými budete koláčky plnit. Do středu každého kolečka nastříkejte trochu tvarohové náplně, položte rozinku namočenou rumu a zabalte do tvaru koláčku.
Koláček pak namočte ve vajíčku a vyválejte v drobence. Pokud děláte koláčky také s povidly, udělejte v takto připraveném koláčku ještě prstem důlek, zakápněte povidly a až poté obalte v drobence. Pečte ve vyhřáté troubě na 180 stupňů dozlatova, tedy asi 15 min.
Ihned po vyjmutí z trouby potřete horkým mlékem.

SONY DSC

Dobrou chuť :-)
Recept pro Vás připravila Martina Mazalová z blogu „V kuchyni obyčejné ženy“.

Navštivte nás
Po 8:00 - 15:30
Út 8:00 - 15:30
St 8:00 - 15:30
Čt 8:00 - 15:30
8:00 - 15:30
So Zavřeno
Ne Zavřeno
Brněnská 444/37
682 01 Vyškov - Město
Prodejna je nyní uzavřena
Dnes Zavřeno
Showroom Zavřít