MATCHA ZMRZLINA
Letní slunovrat je konečně tady, a to znamená, že už nás čekají jen krásné a slunečné dny :-) A co v horkém slunečném počasí potěší nejvíce? No přeci dobrá zmrzlina... :-) A co potěší ještě více než zmrzlina? No přeci DOMÁCÍ ZMRZLINA! :-D
Je v podstatě jedno, zda máte či nemáte doma zmrzlinovač. Vyrobit si ji zvládnete i vlastními silami - i když takový zmrzlinovač KitchenAid vám práci rozhodně v mnohém usnadní, co si budeme povídat.
Moje nejoblíbenější příchuť zmrzliny vždy byla "čokoláda", ovšem časem jsem přišla na chuť také jiným variantám této osvěžující dobroty, a od té doby vždy zkouším něco nového. Tentokrát jsme doma dostali chuť na něco malinko exotického, proto jsme vyzkoušeli příchuť "Matcha".
Matcha je druh zeleného čaje práškové struktury, který se kromě přípravy čaje hodí také skvěle na vaření, pečení či v našem případě - k přípravě zmrzliny. Jeho chuť je zemitá a nemusí každému vyhovovat, obsahuje však mnoho vitamínů a především antioxidanty, což nahrává tomu, abyste této příchuti přeci jen dali šanci a vyzkoušeli ji.
Při přípravě domácí zmrzliny se rozhodně nevyplatí šetřit na ingrediencích. Totéž platí také při výběru čaje Matcha. Cena je sice vyšší než u běžného zeleného čaje, ovšem na klasickou dávku zmrzliny (cca 1 litr) jej skutečně mnoho nespotřebujete. Výslednou zmrzlinu doporučuji podávat například k čokoládovým koláčům či dortíkům. Také samotná barva zmrzliny je úchvatná. Děti si nejdříve myslely, že vyrábím pistáciovou, ale musím potvrdit, že i zelený čaj Matcha jim nakonec velmi chutnal.
Příprava je velmi jednoduchá, o čemž hovoří také minimální množství surovin, které k výrobě budete potřebovat.
Ingredience:150 ml kondenzovaného mléka
330 ml sladké smetany 33%
2 lžíce čaje Matcha
Postup:
Mísu pro výrobu zmrzliny KitchenAid (označení "KICA") nechejte přes noc důkladně vychladit v mrazáku.
Druhý den nalijte kondenzované mléko do mísy kuchyňského robotu KitchenAid a šlehejte asi 1 minutu.
Poté přidejte šlehačku a šlehejte, dokud se nevytvoří šlehačka, nebo nadýchaná hmota. Až poté do ní opatrně vmíchejte také Matcha prášek.
Hotovou směs pak nalijte do zmrzlinovače a postupujte podle návodu.
Za cca 20 minut máte zmrzlinu hotovou a připravenou buď k přímě spotřebě, nebo k uchování v mrazáku.
V případě úschovy zmrzliny přemístěte hotovou zmrzlinu do nádoby o objemu 1 litr a dobře uzavřete (pokud nemáte nádobu s víkem, přikryjte alespoň fólií, aby se vám na povrchu zmrzliny netvořily krystalky). Takto připravená zmrzlina vydrží v mrazničce až dva týdny. Pak už trochu ztrácí na chuti a vůni, což je způsobené tím, že jste do směsi nepřidali konzervační látky :-)
Zmrzlinu před podáváním vždy nechejte cca 10 minut povolit, aby se vám lépe porcovala.
Já jsem podávala ke koláči, který byl plný čokolády a bez mouky - skvělá kombinace :-) :-)
Dobrou chuť :-)
Recept pro Vás připravila Martina Schmidtová z blogu „tinajedoma“.
Bloggerku můžete sledovat také na Instagramu: https://www.instagram.com/tinajedoma/