MEDOVNÍKOVÉ KULIČKY
Tohle cukroví se vždycky sní jako první a každý chce recept, tak zde ho máte.
Kuličky podáváme jako vánoční cukroví či jako sladkost například ke kávě. A jsou opravdu výborné!
Autor receptu: Markéta Chovancová
Ingredience:Na těsto:
500 g hladké mouky
2 ks vejce
2 lžičky sody
60 g rozpuštěného másla
4 lžíce medu
200 g cukru moučka
špetka soli
Na krém:
1 plechovka karamelového Salka
250 g změklého másla
Na obalení:
hrst vlašských ořechů
Postup:
Rozpuštěné máslo přelijeme do větší misky, přidáme tekutý med, pokud je zcukernatělý, též rozpustíme. Přidáme cukr, vejce a mícháme, aby se ingredience spojily. Poté přidáme mouku smíchanou se sodou, špetkou soli a vytvoříme těsto.
Rozválíme na pečícím papíře 2 placky, aby vyšly na 2 plechy. Nemusí být nijak vzhledné, později je rozdrtíme, spíše dbáme na zhruba stejnou výšku po celé ploše, aby se placka stejnoměrně propekla. Placky pečeme na 180°C cca 10 minut. Poté necháme vychladnout na lince.
Mezitím si smícháme v misce karamelové kondenzované mléko v plechovce (karamelové se již nevaří, použijeme přímo z plechovky) a změklé nebo nastrouhané máslo (pokojová teplota, nerozpouštět).
Vychladlé těsto nalámeme do mixéru a rozmixujeme na drobečky. Dvě hrsti drobků si dáme do malé misky zvlášť, v tom později budeme obalovat, zbytek nasypeme do misky s krémem a pečlivě promícháme. Přikryjeme potravinovou folii a dáme na hodinu nebo dvě do lednice.
Z připravené medové směsi tvarujeme kuličky, obalíme v připravených drobcích, do kterých můžeme ještě přidat rozmixované vlašské ořechy. Medovníkové kuličky dáváme do malých papírových košíčků a uchováváme v lednici.
Přeji dobrou chuť! Makéta :-)