MRKVOVÝ DORT
Strašně dlouho jsem se odhodlávala upéct mrkvový dort, protože se přece jenom skládá z největší části z mrkve. Měla jsem z toho poměrně strach, každopádně jsem to riskla, no a vyplatilo se, všem neskutečně chutnal.
Mrkev dort udělá krásně svěží, jemný a nadýchaný, takže se toho vůbec nebojte, vlastně ji ve výsledku ani necítíte.
Celý můj výtvor jsem ještě doladila krémem z tvarohu a zakysané smetany, což se mi k němu nejvíce hodilo, jahodami, třešněmi, ořechy a v neposlední řadě skořicí.
Ingredience:
Těsto na 1 korpus:
300 g mrkve nastrouhané najemno
260 g hladké mouky
250 g cukru krupice
240 ml rozpuštěného másla
4 vejce
1 lžička jedlé sody
1,5 lžičky kypřícího prášku
1-2 lžičky skořice
1 vanilkový cukr
špetka soli
ocet
Na krém:2 zakysané smetany
3 tvarohy
cukr moučka podle chuti
Postup:
V kuchyňském robotu vyšleháme vejce spolu s cukrem, máslem a vanilkovým cukrem v jednotnou směs, do které následně přidáme i mrkev a pořádně zamícháme.
V jiné misce si promícháme dohromady všechny suché suroviny - mouku, prášek do pečiva a skořici.
Nakonec vše smícháme, ale ještě předtím, než dáme těsto do trouby, do něj pomalu vmícháme sodu zakápnutou lžičkou octu, což by nám mělo vytvořit ještě nadýchanější těsto. Finální výsledek už potom jenom přelejeme do formy (moje má průměr 25 cm) a pečeme na 180°C asi hodinu a deset minut, ale záleží na vaší troubě. Pokud korpus ještě není hotový, nechte ho péct o chvíli déle.
Já jsem si upekla ještě dvě části dortu, ze stejného množství surovin a všechny tři spojila krémem z tvarohu a zakysané smetany. Dozdobila jahodami, třešněmi, ořechy a v neposlední řadě skořicí.
Určitě dortík vyzkoušejte, zaručeně vás nezklame.🙂
Takže dobrou chuť!
Recept pro Vás připravila: Veronika Jeřábková - studentka Gymnázia: https://www.instagram.com/veronicasbakingandcooking/