MRKVOVÝ DORT S KARAMELEM A OVOCEM

Není vláčnějšího dortu než mrkvového. Mrkev korpus nejen osladí, ale také mu dodá neuvěřitelnou vláčnost a šmrnc. A v kombinaci s karamelem a ovocem je pak takový dort naprosto neodolatený.

DSC_00851



Ingredience:

Na korpus:

100 g vlašských ořechů (namletých najemno)
330 - 350 g najemno nastrouhané mrkve
260 g hladké mouky
1 lžička jedlé sody
1,5 lžičky kypřícího prášku
0,5 lžičky soli
1 - 2 lžičky skořice (podle chuti)
4 velká vejce (200 g)
310 g světlého muscovado cukru (postačí i krupice)
240 ml rozpuštěného másla
1 lžíce přírodní vanilkové esence / vanilkové pasty / semínka z jednoho vanilkového lusku
 


Na krém:

400 g másla
300 g mascarpone
Cukr pudrový
Lžička přírodní vanilkové esence
 

 

Mléčný karamel:

245 ml smetany (ideálně 40%, ale postačí 31%)
220 g cukru krupice
6 lžic vody
1 lžička přírodní vanilkové esence


Na dozdobení:

Čerstvé ovoce, máta



Postup: 
 

Korpus

Vejce vyjměte z lednice a nechte je minimálně hodinu stát v pokojové teplotě (ideálně je nechte z lednice vytažené přes noc). Troubu si předehřejte na 180 stupňů. 2 menší dortové formy si vymažte máslem a vyložte pečícím papírem. Možná to zní zvláštně, ale já to tak dělám. Kdybych formu vysypala moukou, korpus bude mít na sobě moučnou krustu a to nemám moc ráda. Nejdříve si vystřihnu kolečko ve tvaru vnitřního obvodu formy. Poté si vystřihnu 2 dlouhé kusy, které mají výšku minimálně jako forma a z jedné strany ji nastříhám do hloubky pouze asi 1 cm. Poté vezmu tento papír a nastříhanou stranou směrem dolů nalepím na vnitřní stranu formy. Nastříhané části mi dovolí s papírem lépe pohybovat. Správně umístěný papír má nastříhané části na dně formy dokola. Na takto připravený boční papír dám kolečko, které jsem si ještě pro jistotu ze spodní strany namazala máslem, aby mi na dně dobře drželo.

...

V míse kuchyňského robotu KitchenAid smíchejte mouku, sodu, kypřící prášek, sůl, skořici a dejte zatím stranou. Ve druhé míse si pomocí plochého šlehače vyšlehejte vejce (šlehejte asi 1 minutu), poté asi natřikrát zašlehejte cukr a společně vyšlehejte do pěny.
 

DSC_00181
 

Bude to trvat asi 7 minut. Vejce s cukrem musí být našlehaná tak, že nestékají z vařečky a barva bude světlounce hnědá.
 

DSC_00221
 

Poté pomalu přilévejte máslo, vanilku a na nejnižší otáčky nakonec opatrně vmíchejte také připravenou mouku.
 

DSC_00351
 

Nakonec přidejte ořechy a mrkev a ještě jemně ručně promíchejte.
 

DSC_00381
 

Hotové těsto nalijte do forem a dejte péct do vyhřáté trouby na 25 - 30 minut.

Zda je korpus hotový poznáte tak, že do středu zapíchnete špejli, která je po vytažení čistá. Korpus nechejte zchladnout a poté opatrně vyndejte na mřížku. Nejlepší je nechat jej odpočinout do druhého dne a poté zdobit krémem.
 

DSC_00441
 

Mléčný karamel

V kastrůlku si na nízkém plameni ohřejte smetanu s vanilkovou esencí a dejte stranou. Do dalšího kastrůlku si nasypte cukr, zalijte vodou a na vysokém plameni přiveďte k varu (směsí ani trochu nehýbejte). Nechte vařit, dokud nedosáhnete jantarového karamelu (pozor, aby karamel nezhořkl, pozorně ho pozorujte a ihned jakmile zezlátne, sundejte z ohně). Do karamelu přilévejte ohřátou smetanu (pozor, bude to prskat a syčet) a energicky míchejte metlou.


Krém

Máslo pokojové teploty šlehejte samotné asi 7 minut. Po této době bude krásně našlehané, světlé a bude lahodně vonět. Nyní po lžících přidávejte mascarpone. Vždy vyčkejte, dokud se mascarpone nespojí s máslem a až poté přidejte další lžíci. Mezitím do krému kápněte vanilkovou esenci. Nakonec prosejte pudrový cukr (množství podle chuti) a promíchejte.
 

DSC_00511
 

Kompletace

Korpusy podélně rozřízněte a promažte postupně krémem. Každý korpus můžete pomazat i karamelem, ale není to nutné. Nakonec dort zahlaďte kolem dokola a dejte ztuhnout do lednice. Po 30 minutách jej přelijte karamelem, ozdobte ovocem a máte hotovo! 
 

  DSC_00851

DSC_00661

Dobrou chuť :-)


 Recept pro Vás vytvořila Ivana Jindřichová z blogu „Cat & Cook“ http://catandcook.cz/

 



Navštivte nás
Po 8:00 - 15:30
Út 8:00 - 15:30
St 8:00 - 15:30
Čt 8:00 - 15:30
8:00 - 15:30
So Zavřeno
Ne Zavřeno
Brněnská 444/37
682 01 Vyškov - Město
Prodejna je nyní uzavřena
Dnes 8:00 - 15:30
Showroom Zavřít