Kuchyňský robot "MINI" - recenze

Ikonický kuchyňský robot KitchenAid – nyní lehčí a menší.

KA_Mini_5KSM3311XTB_P160536_25z
 

Když jsem nový typ kuchyňského robotu KitchenAid s označením MINI viděla poprvé, pomyslela jsem si něco jako „To vypadá jako kuchyňský robot pro panenky“.  

Vybavení klasické a všem dobře známé „dětské kuchyňky“ totiž robot MINI připomíná nejen svou velikostí, ale také barevnými odstíny, které jsou zcela odlišné od těch, které jste u značky KitchenAid znali doposud, a jsou opravdu velmi výrazné a mladistvé.

...

Výrobce slibuje o 20% menší přístroj s o 25% lehčí konstrukcí (v porovnání s modelem Artisan o objemu 4,83 l)

...


Já osobně již řadu let používám ve své domácnosti „klasiku“, tedy kuchyňský robot o objemu 4,83 l, a jelikož je to již zasloužilý pracant, který slouží téměř 15 let, jedná se dokonce o starší, dnes již méně známý model s označením Ultra Power (předchůdce dnes známého Artisanu). Je tedy více než zřejmé, že pozvat si k sobě domů na testování robot MINI - po všech těch letech odpracovaných se „šampiónem“, byla slušná výzva jak pro mě, tak i pro chudáka „mrňouska“   Velký bráška vše sledoval zpovzdálí, a než se rozepíšu o svých dojmech z testování, předzásobím vás stručnými informacemi, co to ten robot „MINI“ vlastně je 
 

KitchenAid-Mini-vs-Artisan

Nejlépe viditelný rozdíl je na této fotografii, kterou jsem si vypůjčila z webu marianoskitchen.com. (Zleva: MINI, Artisan 4,83 l a Artisan 6,9 l)



Nový kuchyňský robot KitchenAid MINI o objemu 3,3 l je určen do malých domácností, pro lidi, kteří žijí sami nebo v páru a chtějí zpracovávat menší množství surovin, či se často stěhují za prací a chtějí mít ve své kuchyni snadno přenosné vybavení..Model MINI je menší a lehčí než jeho „bráška“ kuchyňský robot Artisan o objemu 4,83 l, a je tak ideálním společníkem do malých kuchyňských prostor. 

Veškeré přídavné příslušenství (masomlýnek, krouhače, odšťavňovač, spiralizér, lis na těstoviny apod.) je s tímto modelem kompatibilní, takže s ním zvládnete přípravu čehokoli od čerstvých domácích těstovin přes domácí burgery, veganské a vegetariánské pokrmy až po domácí pečivo, pizzu či sušenky.
 

KA_Mini_5KSM3311X_P150343_7z


 Výkonnější než byste čekali

Navzdory své velikosti je kuchyňský robot KitchenAid MINI zcela plnohodnotným pracantem, který dělá čest své příslušnosti do rodiny kuchyňských spotřebičů KitchenAid.

S jeho pomocí připravíte s přehledem až pět tuctů domácích sušenek najednou a ještě následně zaděláte těsto na domácí pizzu z množství až 680 g mouky.


A jako bonus: barevné odstíny!

Přiznejte se, že na ty jste byli zvědaví nejvíce! :-D A že se tedy KitchenAid zase jednou vytáhl, o tom není pochyb, alespoň co se mého názoru týče. :-) Zvolil totiž opravdu neotřelé a originální odstíny, které skvěle zapadnou do konceptů dnešních moderních malých domácností, kombinujících design v malém prostoru a funkčnost.

Barevné odstíny zleva: soumračně modrá, cukrový meloun, růžová glazura, matná šedá, matná černá, královská červená, mandlová, červená metalíza.
 

5KSM3311XTB_MixerMini_Profil 5KSM3311XHW_MixerMini_Profil

5KSM3311XGU_MixerMini_Profil  5KSM3311XFG_MixerMini_Profil   5KSM3311XBM_MixerMini_Profil

5KSM3311XCA_R          5KSM3311XAC_R         5KSM3311ER_R_colorER-OK



Teď tedy k samotnému testování.

Jako první jsem „mrňouska“ vyzkoušela na litém palačinkovém těstu. Zvládl ho skvěle, aby taky ne, vždyť to pro roboty KitchenAid není žádný zápřah, že? :-) Regulace otáček je plynulá, kromě rychlostí 1 - 10 je zde také mezistupeň ½, který je opravdu velmi pomaloučký a tichý jako myška. Ideální na velmi jemné a decentní vmíchávání – např. bílků do těsta.
 

verde_3_ig
 

Rychlosti jsou celkově pomalejší než u kuchyňského robotu Artisan, pokud chcete opravdový fičák, musíte použít rychlosti 8 – 10. Ve finále však zjistíte, že to není ani potřeba – vyšší rychlosti využijete pouze při krouhání. U mě se jednalo spíše o to, zvyknout si, že MINI je prostě menší a pomalejší než Artisan. Pomalejší – protože zpracovává menší množství surovin. Těsto z 1 kg mouky na něm neuhnětete, musíte se spokojit s max. množstvím cca 600 – 680 g (podle typu mouky - celozrnné vždy trochu ubrat.
 

Cornbread Muffins_Horizontal
 

Stejně tak nemůžete čekat, že na něm umelete 5 kg masa na jeden zátah. Je to zkrátka parťák pro přípravu večeře pro dva, pro čarování se zeleninou a ovocem při chystání svačinek do krabičky na nadcházející náročný pracovní týden, pro šlehání výtečných dezertů pro vaše plánované i nečekané návštěvy či pro výrobu pomazánek, dipů, těsta na ranní pečivo či domácí těstoviny.
 

Pretzel Knots_Horizontal
 

Manipulace je velmi snadná a velmi pohodlná. Nikde žádné zbytečnosti, nastavování, šroubování apod. Zkrátka odklopíte hlavu, nasadíte metlu, nasypete suroviny a zbytek necháte na „mrňouskovi“.

Robot je velmi stabilní, na lince se ani nehne, a až do rychlosti 6 o něm ani nevíte. Při vyšších rychlostech už samozřejmě hlučnější je, ale asi tak jako každý výkonný přístroj :-)
 

Gluten Free Banana Bread_Horizontal
 

Při krouhání kořenové zeleniny na mé oblíbené saláty jsem si musela zvyknout na pomalejší tempo a odlišnou regulaci otáček, ovšem mé zvykání netrvalo dlouho, a manipulace s menším robotem je tak snadná, že jsem si za těch pár týdnů navykla si vše chystat ráno před odchodem do práce. Mrňous mi přežvýká mrkev a řepu na svačinový salát jako nic, vyšlehá palačinkové těsto během pár vteřin a pokud mám čas navíc, vyšlehám si s jeho pomocí i jednoduchou tofu pomazánku na odpolední svačinku.
 

Crepes Oscar_Horizontal
 

Příprava těstovin je s ním také hračka, jediné úskalí, na které jsem narazila, je odšťavňování pomocí nástavce 5KSM1JA. Respektive při odšťavňování opravdu tvrdých kousků zeleniny, jako celer či mrkev. Při porovnání s „velkým bráškou“ Artisanem, byl MINI trochu pozadu…zpracovávání bylo mnohem pomalejší a trochu se nadřel. Pokud ovšem neodšťavňujete kořenovou zeleninu denně, tak se vás to nijak netýká. S ostatními surovinami, obzvláště s ovocem, si poradí bez problémů :-) Mnou tolik oblíbený celer je přeci jen trochu větší sousto.
 

KA_Mini_5179.14_Sydney_global
 

Celkově mě kuchyňský robot KitchenAid MINI skutečně přesvědčil, ačkoli jsem mu zpočátku nedávala výrazné šance. V porovnání s kuchyňským robotem Artisan totiž opravdu vypadá jako dětská hračka, ovšem na výkonu to není znát :-) Je totiž zcela plnohodnotným pracantem, který dělá čest své příslušnosti do rodiny kuchyňských spotřebičů KitchenAid, má celokovovou konstrukci a utáhne opravdu spolehlivě cokoli :-)
 

KA_Mini_5KSM3311X_P150343_8z

KA_Mini_P150343_16z


A pokud vás zajímá srovnání parametrů s ostatními typy kuchyňských robotů KitchenAid, přikládám praktickou tabulku :-)




Pro KitchenAid napsala: Bloggerka Terkaka

 

Navštivte nás
Po 8:00 - 15:30
Út 8:00 - 15:30
St 8:00 - 15:30
Čt 8:00 - 15:30
8:00 - 15:30
So Zavřeno
Ne Zavřeno
Brněnská 444/37
682 01 Vyškov - Město
Prodejna je nyní uzavřena
Dnes 8:00 - 15:30
Showroom Zavřít