OŘECHOVÝ KORPUS NA DORT
Moučníky a dezerty
05 listopadu 2024
Asi se shodneme v tom, že korpus je základem celého dortu Musí být nejen chutný, krásně vláčný, ale i rovný. Já mám nejradši piškotový, který tohle všechno splňuje a tento ořechový je můj TOP.
Neobsahuje žádná kypřidla, stojí a padá na dobře vyšlehaném sněhu se kterým mi, jak jinak, pomáhá můj KitchenAid ♥️ od magnumhomecz. Sníh je potřeba mít opravdu pevný a i v robotu to trvá několik minut. Proto tento krok nepodceňujte.
Suroviny (ráfek průměr 16 cm, výška min. 7-8 cm )
- 3 vejce "M"
- 90 g cukru krupice
- 60 g hladké mouky
- 40 g mletých ořechů (pozor, nemixovat)
- 25 g rostlinného oleje
- vanilka
- citronová kůra
Postup
Bílky vyšlehejte v robotu se 75 g krupicového cukru na pevný sníh. Nejprve šlehejte samotné bílky, až jsou částečně vyšlehané, přisypte postupně cukr. Šlehejte pozvolna při střední rychlosti do pevného, ale nepřešlehaného sněhu.
Žloutky vyšlehejte se zbývajícími 15 g cukru krupice, přidejte vanilku a citronovou kůru. Nakonec zašlehejte po částech oleje.
Obě hmoty stěrkou lehce spojte a přidejte prosátou mouku a ořechy. Míchejte pouze stěrkou, nikoliv šlehačem. Těsto lehce obracejte, ať ho agresivním stlačením nesrazíte.
Těstem naplňte ráfek o průměru 16 cm (výška min. 7-8 cm), který si položte na plech vyložený papírem na pečení. Pečte v troubě vyhřáté na 180 stupňů (horní a dolní ohřev) asi 30 minut. Pomocí špejle si ověřte propečenost. Je naprosto přirozené, že korpus během pečení vyběhne do „kopečku“ a lehce popraská, při chlazení se to vyrovná.
Ihned po upečení otočte korpus is ráfkem na horký plech vyložený papírem na pečení a nechte pozvolna chladnout. Teprve po úplném vychladnutí ho opatrně odřízněte od formy. Pokud nebudete hned plnit, zabalte korpus do folie a dejte do chladu.
DVOJITÁ DÁVKA ze 6 vajec stačí na formu o průměru 23-24 cm. Použít můžete samozřejmě i lískové ořechy nebo mandle.
Více typů na dokonalý korpus, nejen ten ořechový, najdete na mém blogu www.VIKENDOVEPECENI.cz
Recept připravila Míša Landová
Bílky vyšlehejte v robotu se 75 g krupicového cukru na pevný sníh. Nejprve šlehejte samotné bílky, až jsou částečně vyšlehané, přisypte postupně cukr. Šlehejte pozvolna při střední rychlosti do pevného, ale nepřešlehaného sněhu.
Žloutky vyšlehejte se zbývajícími 15 g cukru krupice, přidejte vanilku a citronovou kůru. Nakonec zašlehejte po částech oleje.
Obě hmoty stěrkou lehce spojte a přidejte prosátou mouku a ořechy. Míchejte pouze stěrkou, nikoliv šlehačem. Těsto lehce obracejte, ať ho agresivním stlačením nesrazíte.
Těstem naplňte ráfek o průměru 16 cm (výška min. 7-8 cm), který si položte na plech vyložený papírem na pečení. Pečte v troubě vyhřáté na 180 stupňů (horní a dolní ohřev) asi 30 minut. Pomocí špejle si ověřte propečenost. Je naprosto přirozené, že korpus během pečení vyběhne do „kopečku“ a lehce popraská, při chlazení se to vyrovná.
Ihned po upečení otočte korpus is ráfkem na horký plech vyložený papírem na pečení a nechte pozvolna chladnout. Teprve po úplném vychladnutí ho opatrně odřízněte od formy. Pokud nebudete hned plnit, zabalte korpus do folie a dejte do chladu.
DVOJITÁ DÁVKA ze 6 vajec stačí na formu o průměru 23-24 cm. Použít můžete samozřejmě i lískové ořechy nebo mandle.
Více typů na dokonalý korpus, nejen ten ořechový, najdete na mém blogu www.VIKENDOVEPECENI.cz
Recept připravila Míša Landová