5. 12. - 8. 12. 2024. Nakupujte nezlevněné zboží s 15% slevou. KÓD: MIKULAS

OŘECHOVÝ KORPUS NA DORT

Moučníky a dezerty
05 listopadu 2024

Asi se shodneme v tom, že korpus je základem celého dortu  Musí být nejen chutný, krásně vláčný, ale i rovný. Já mám nejradši piškotový, který tohle všechno splňuje a tento ořechový je můj TOP.
Neobsahuje žádná kypřidla, stojí a padá na dobře vyšlehaném sněhu  se kterým mi, jak jinak, pomáhá můj KitchenAid ♥️ od magnumhomecz. Sníh je potřeba mít opravdu pevný a i v robotu to trvá několik minut. Proto tento krok nepodceňujte.

Suroviny (ráfek průměr 16 cm, výška min. 7-8 cm )

  • 3 vejce "M"
  • 90 g cukru krupice
  • 60 g hladké mouky
  • 40 g mletých ořechů (pozor, nemixovat)
  • 25 g rostlinného oleje
  • vanilka
  • citronová kůra
 Postup

Bílky vyšlehejte v robotu  se 75 g krupicového cukru na pevný sníh. Nejprve šlehejte samotné bílky, až jsou částečně vyšlehané, přisypte postupně cukr. Šlehejte pozvolna při střední rychlosti do pevného, ​​ale nepřešlehaného sněhu.
Žloutky vyšlehejte se zbývajícími 15 g cukru krupice, přidejte vanilku a citronovou kůru. Nakonec zašlehejte po částech oleje.

Obě hmoty stěrkou lehce spojte a přidejte prosátou mouku a ořechy. Míchejte pouze stěrkou, nikoliv šlehačem. Těsto lehce obracejte, ať ho agresivním stlačením nesrazíte.
Těstem naplňte ráfek o průměru 16 cm (výška min. 7-8 cm), který si položte na plech vyložený papírem na pečení. Pečte v troubě vyhřáté na 180 stupňů (horní a dolní ohřev) asi 30 minut. Pomocí špejle si ověřte propečenost. Je naprosto přirozené, že korpus během pečení vyběhne do „kopečku“ a lehce popraská, při chlazení se to vyrovná.

 Ihned po upečení otočte korpus is ráfkem na horký plech vyložený papírem na pečení a nechte pozvolna chladnout. Teprve po úplném vychladnutí ho opatrně odřízněte od formy. Pokud nebudete hned plnit, zabalte korpus do folie a dejte do chladu.
DVOJITÁ DÁVKA ze 6 vajec stačí na formu o průměru 23-24 cm. Použít můžete samozřejmě i lískové ořechy nebo mandle.

Snimek-obrazovky-219.png

Více typů  na dokonalý korpus, nejen ten ořechový, najdete na mém blogu  www.VIKENDOVEPECENI.cz  

Recept připravila Míša Landová
Navštivte nás
Po 8:00 - 15:30
Út 8:00 - 15:30
St 8:00 - 15:30
Čt 8:00 - 15:30
8:00 - 15:30
So Zavřeno
Ne Zavřeno
Brněnská 444/37
682 01 Vyškov - Město
Prodejna je nyní uzavřena
Dnes Zavřeno
Showroom Zavřít