PEČENÉ JAHODOVÉ DONUTY
Moučníky a dezerty
30 května 2025

Suroviny - donuty
- 180 ml mlieka
- 1/2 kocky droždia
- 30 g másla
- 60 g kryštálového cukru
- 1 vajíčko
- 360 g hladkej múky
- štipka soli
- 40 g masla
Cukrová jahodová poleva
- 300 g práškového cukru
- 100 g jahodového džemu
- 30 g mrazom sušených jahód zomletých na prach
- mlieko podĺa potreby
Postup
Z mlieka, droždia, lyžice múky a lyžice cukru rozmiešame kvások, ktorý necháme 10 minút vykysnúť. V miske zmiešame múku, vajíčko, maslo a štipku soli a pridáme kvások. Cesto miesime hákom približně 10 minút, kým sa samo odliepa od okrajov misky. Ručně ho našponujeme a necháme približne 45 minůt prikryté vykysnúť na teplom mieste. Vykysnuté cesto na pomúčenej pracovnej ploche rozvaĺkáme na hrúbku 1 cm a vykrojíme donuty s dierou v strede. Necháme ich na plechu vykysnúť, pred pečením ich potrieme roztopeným maslom a pečieme pri teplote 170 stupňů krátko iba 10 minút, nesmú veĺmi zhnednúť, inak budú tvrdé. Vychladnuté donuty namáčame v poleve z vyšĺahaného cukru, džemu, mrazom sušených jahód rozmixovaných na prach a mlieka. Móžeme ich posypať mrazom sušenými jahodami pre ešte intenzívnějšiu chuť.
Recept pro vás připravila Veronika Bušová.
Video recept najdete na našem Instagramu.