PERNÍK ZE ŠPALDOVÉ MOUKY
Nejoblíbenější moučník mého manžela je „perník“. A já zase miluji vůni perníkového koření, proto si při pečení tohoto dezertu přijdeme oba na své :-) Navíc takto nádherně provoněný zůstane byt i několik hodin po upečení této dobroty, a příprava vám zabere sotva pár minut.
Suroviny
(Množství surovin na dortovou formu průměr 26 cm)
- 250 g špaldové mouky
- 100 g hladké mouky
- prášek do pečiva
- 1 lžíce koření do perníku
- 1 lžíce kvalitního kakaa
- 160 g krupicového cukru
- 1 vejce
- 1 vrchovatá lžíce meruňkové marmelády
- 250 ml polotučného mléka
- 100 ml oleje
Čokoládový krém
- 100 g kvalitní čokolády
- 1 plátek másla
- 1 lžíce bílého jogurtu (3 - 4% tuku)
Na ozdobu
- bílá čokoláda rozpuštěná
- nasekané mandle
- meruňková marmeláda
Postup
V míse kuchyňského robotu KitchenAid promíchejte mouku s práškem do pečiva a kakaem. V druhé míse smíchejte zbývající suroviny a důkladně prošlehejte. Po lžících pak postupně zašlehávejte sypkou směs. Výsledná směs by měla být krásně hladká a jednolitá. Těsto přelijte do dortové formy a pečte při teplotě 150-160 stupňů asi 40 min. Po upečení vyjměte z trouby a nechejte na mřížce vychladnout. Po vychladnutí rozkrojte podélně na dvě části, potřete marmeládou a poté obě části zase spojte. Připravte si čokoládový krém (ve vodní lázni rozpusťte kvalitní čokoládu s plátkem másla a lžící jogurtu), který navršte na povrch perníku, a ozdobte dle fantazie - třeba bílou čokoládou a nasekanými mandlemi.
Dobrou chuť :-)
Recept pro Vás připravila Lucie Jahelková z výživového poradenství „FoodBodyLife“
Odborné poradenství v oblasti výživy, zdravého životního stylu, aktuálních životních etap. Programy celkové proměny Semináře, workshopy vaření/tvoření