PODZIMNÍ JABLEČNÝ KOLÁČ
Minulý týden mě na internetu zaujal recept na podzimní jablečný koláč. A protože podzim už začal a já jsem dostala od kamarádky jablíčka, napadlo mě, že bych ho mohla rovnou zkusit upéct.
S těstem mi opět pomohl kuchyňský robot KitchenAid :-) Ve chvilce zvádl dokonce i drobenku, kterou jsem potom jen s přidáním vody zpracovala ve vláčné těsto na způsob lineckého. Pekla jsem trošičku déle, a protože nemám troubu s grilem, ke konci jsem přidala teplotu až na 250 stupňů a hlídala, aby jen zkaramelizoval cukr na jablíčkách, ale samotný koláč se nespálil. Do meruňkového džemu jsem dala lžíci vody a jen jednu lžíci meruňkovice. Měla jsem strach, že dcera s mužem tam ten alkohol poznají.
Koláč je výtečný, jemný a prostě podzimní. Ta zkaramelizovaná jablka tam udělají skvělou chuťovou tečku.
Chutnal všem a já si ho píšu do kolonky "velmi oblíbené".
Ingredience:Těsto:
100 g hladké mouky
100 g polohrubé mouky
špetka soli
100 g másla pokojové teploty
1 žloutek
2–3 lžíce studené vody
Náplň:6 středně velkých jablek
3 lžíce cukru krupice (nejlépe přírodního)
1 lžička skořice
30-50 g cukru moučka
30 g másla
4–6 lžiček meruňkové zavařeniny
2 lžíce aromatického alkoholu (např. třešňovici)
Postup:
Máslo nechejte povolit a nakrájejte jej na kostičky. Zasypejte moukou a špetkou soli a ručně nebo pomocí kuchyňského robotu KitchenAid vypracujte velmi sypkou drobenku.
Přidejte žloutek a zapracujte jej do drobenky. Poté po lžících přidávejte vodu a zapracujte do těsta. V momentě, kdy se těsto začne formovat tak, že z něj jde vytvořit koule, už vodu nepřidávejte.
Těsto pomocí prstů natlačte do koláčové formy 25-27 cm v průměru. Já mám skleněnou formu a tu není potřeba vymazávat, pokud máte plechovou a těsto se přichytává, vyložte jí pečícím papírem a těsto vymačkejte na něj.
Troubu zapněte na 180°C (horkovzduch na 160°)
Jablka oloupejte a zbavte jádřinců. Jedno jablko nakrájejte na dva milimetry silné měsíčky a odložte stranou. Zbytek jablek nakrájejte na menší kostičky.
V míse smíchejte skořici a moučkový cukr. Cukru použijte tolik, aby jablka byla tak akorát proslazená. Máte-li sladká jablka, použijte jen 30 g cukru (nebo i méně), pokud máte kyselá, dejte cukru klidně i 50 g.
Jablka nakrájená na kostky vložte do mísy a smíchejte je se skořicovým cukrem tak, aby bylo všechno ovoce rovnoměrně obalené. Tuto směs navrstvěte na těsto.
Plátky jablek vyrovnejte na náplň do dvou soustředných kružnic.
Posypejte cukrem a poklaďte na ně tenké plátky másla.
Formu vložte do trouby a pečte 45 minut. Poté pusťte asi na 5 minut gril - cukr by měl začít karamelizovat, ale nesmí se spálit!
Poté troubu vypněte a koláč nechte asi 5 minut uvnitř.
Mezitím si v kastrůlku svařte meruňkovou zavařeninu s alkoholem (stačí ohřát k první bublince a pak stáhnout z plotny).
Koláč vyjměte z trouby a ještě horký ho potřete svařenou meruňkovou zavařeninou.
Podávejte vychlazené.
Dobrou chuť :-)
Recept pro Vás připravila Martina Mazalová z blogu „V kuchyni obyčejné ženy“.
Další recepty autorky s použitím kuchyňských přístrojů KitchenAid naleznete zde: http://blog.kitchenaid.cz/?author=3