PODZIMNÍ JABLEČNÝ KOLÁČ

Minulý týden mě na internetu zaujal recept na podzimní jablečný koláč. A protože podzim už začal a já jsem dostala od kamarádky jablíčka, napadlo mě, že bych ho mohla rovnou zkusit upéct.

S těstem mi opět pomohl kuchyňský robot KitchenAid :-) Ve chvilce zvádl dokonce i drobenku, kterou jsem potom jen s přidáním vody zpracovala ve vláčné těsto na způsob lineckého. Pekla jsem trošičku déle, a protože nemám troubu s grilem, ke konci jsem přidala teplotu až na 250 stupňů a hlídala, aby jen zkaramelizoval cukr na jablíčkách, ale samotný koláč se nespálil. Do meruňkového džemu jsem dala lžíci vody a jen jednu lžíci meruňkovice. Měla jsem strach, že dcera s mužem tam ten alkohol poznají.

Koláč je výtečný, jemný a prostě podzimní. Ta zkaramelizovaná jablka tam udělají skvělou chuťovou tečku. 
Chutnal všem a já si ho píšu do kolonky "velmi oblíbené".

 

    SONY DSC


Ingredience:

Těsto:

100 g hladké mouky
100 g polohrubé mouky
špetka soli
100 g másla pokojové teploty
1 žloutek
2–3 lžíce studené vody


Náplň:

6 středně velkých jablek
3 lžíce cukru krupice (nejlépe přírodního)

1 lžička skořice
30-50 g cukru moučka
30 g másla

4–6 lžiček meruňkové zavařeniny
2 lžíce aromatického alkoholu (např. třešňovici)

 


Postup:

Máslo nechejte povolit a nakrájejte jej na kostičky. Zasypejte moukou a špetkou soli a ručně nebo pomocí kuchyňského robotu KitchenAid vypracujte velmi sypkou drobenku.

 

SONY DSC
 

Přidejte žloutek a zapracujte jej do drobenky. Poté po lžících přidávejte vodu a zapracujte do těsta. V momentě, kdy se těsto začne formovat tak, že z něj jde vytvořit koule, už vodu nepřidávejte.
Těsto pomocí prstů natlačte do koláčové formy 25-27 cm v průměru. Já mám skleněnou formu a tu není potřeba vymazávat, pokud máte plechovou a těsto se přichytává, vyložte jí pečícím papírem a těsto vymačkejte na něj.
Troubu zapněte na 180°C (horkovzduch na 160°)

Jablka oloupejte a zbavte jádřinců. Jedno jablko nakrájejte na dva milimetry silné měsíčky a odložte stranou. Zbytek jablek nakrájejte na menší kostičky.
V míse smíchejte skořici a moučkový cukr. Cukru použijte tolik, aby jablka byla tak akorát proslazená. Máte-li sladká jablka, použijte jen 30 g cukru (nebo i méně), pokud máte kyselá, dejte cukru klidně i 50 g. 

Jablka nakrájená na kostky vložte do mísy a smíchejte je se skořicovým cukrem tak, aby bylo všechno ovoce rovnoměrně obalené. Tuto směs navrstvěte na těsto.
Plátky jablek vyrovnejte na náplň do dvou soustředných kružnic.
Posypejte cukrem a poklaďte na ně tenké plátky másla.
 




Formu vložte do trouby a pečte 45 minut. Poté pusťte asi na 5 minut gril - cukr by měl začít karamelizovat, ale nesmí se spálit!
Poté troubu vypněte a koláč nechte asi 5 minut uvnitř.
Mezitím si v kastrůlku svařte meruňkovou zavařeninu s alkoholem (stačí ohřát k první bublince a pak stáhnout z plotny). 
Koláč vyjměte z trouby a ještě horký ho potřete svařenou meruňkovou zavařeninou.

Podávejte vychlazené.

Dobrou chuť :-)


Recept pro Vás připravila Martina Mazalová z blogu „V kuchyni obyčejné ženy“.
Další recepty autorky s použitím kuchyňských přístrojů KitchenAid naleznete zde: http://blog.kitchenaid.cz/?author=3


 

 

 

 

 


Navštivte nás
Po 8:00 - 15:30
Út 8:00 - 15:30
St 8:00 - 15:30
Čt 8:00 - 15:30
8:00 - 15:30
So Zavřeno
Ne Zavřeno
Brněnská 444/37
682 01 Vyškov - Město
Prodejna je nyní uzavřena
Dnes 8:00 - 15:30
Showroom Zavřít