Příprava kávy v moka konvičce krok za krokem

Vynikající káva s bohatou chutí je nejlepším startem dne. Obejdete se však i bez profesionálních kávovarů a drahých káv z kavárny. Díky moka konvici si totiž svůj oblíbený nápoj vychutnáte poměrně levně a kdekoli – doma i na cestách. Jak správně připravit fantastickou kávu v moka konvičce a co při ní budete potřebovat, se dočtete v následujících řádcích.

Nalévání kávy z moka konvičky u moře

V moka konvičce si uvaříte fantastickou kávu, ať jste kdekoli.

Káva z moka konvičky potěší nejen milovníky espressa

Vaření kávy v moka konvičce patří mezi alternativní přípravu kávy, která je rychlá a jednoduchá. Tato tradiční italská metoda umožňuje dosáhnout intenzivní chuti a vůně, díky které vynikne jedinečný charakter oblíbeného tohoto teplého nápoje.

A jak funguje moka konvička? V dolní části konvičky vzniká vařením vody vodní pára a tlak. Ten vodu tlačí nahoru skrze namletou kávu do horní komory, čímž vzniká sám lahodný produkt. Výsledkem je káva s bohatou chutí a jemným aroma, která je silnější než překapávaná káva, ale méně intenzivní než espresso.

Připravte si lahodnou kávu, ať jste kdekoli

Pokud si chcete svůj oblíbený životabudič vychutnat i na cestách, vybavte se kvalitní moka konvičkou. Vybírat můžete z několika typů a velikostí, které určují, kolik šálků kávy můžete uvařit.

  • Hliníková moka konvička je jeden z prvních modelů, ve kterých si uvaříte stejně dobrou kávu jako v nerezové konvičce. Nepokládejte ji však na indukci, mohla by se poničit. Pozor si dejte také při jejím čištění. Poškrábání povrchu se totiž projeví na chuti kávy. Neumývejte ji v myčce, nedrhněte houbičkou ani drátěnkou. Na vypláchnutí a roky dobré služby vám stačí voda.

Hliníková moka konvička Vitro značky Valira

V hliníkové moka konvičce Vitro značky Valira připravíte snadno a rychle 3 šálky kávy.

  • Nerezová moka konvička jsou modernější, odolnější a snadnější na čištění. Kávu v ní pohodlně připravíte na jakémkoli typu varné desky. Počítejte však s vyšší cenovkou než v případě hliníkové verze.

Nerezová moka konvička Isabella značky Valira
V nerezové moka konvičce Isabella značky Valira připravíte snadno a rychle 4 šálky kávy, a to na všech typech varných desek.

  • Elektrická moka konvička patří mezi nejmodernější, a tedy nejodolnější modely. Vybavená je časovačem, které vám připraví kávu vždy v přednastavený čas. A tak si ráno můžete přispat, protože ji budete mít již připravenou. Tato verze však patří mezi nejdražší moka konvičky.

Pro přípravu kávy v moka konvičce použijte ideálně tmavší pražená zrnka s výraznější chutí a vůní, ale s nižším stupněm hořkosti. Než začnete plnit konvičku ingrediencemi, zrnka čerstvě namelte na střední hrubost, avšak jemněji než do french pressu. S tím vám pomůže kvalitní kvalitní kávomlýnek. Klíčová je také čistá voda bez příměsí.

Postup přípravy kávy z moka konvičky

Vaření kávy v moka konvičce je snadné a rychlé, takže jej hravě zvládne zkušený barista i běžný kafař. Jak postupovat?

  • Odšroubujte horní část nádoby a vyjměte nálevkovou vložku.
  • Do spodní části konvičky nalijte studenou vodu, a to ideálně pod pojistný ventil.
  • Filtr ve střední části konvičky naplňte čerstvě namletou kávou. Pro dosažení optimálního výsledku ji zarovnejte s okrajem klepáním nádoby o stůl.

Naplnění spodní části moka konvičky namletou kávou

  • Pečlivě utěsněte horní a spodní část konvičky, aby nedocházelo k úniku páry při přípravě.
  • Konvičku umístěte na ohřívač nebo sporák a nechte kávu vařit na mírném plameni.

Vaření kávy v moka konvičce na plynovém sporáku

  • Výsledný nápoj začne po několika minutách stoupat přes filtr do horní části konvice, ale sítko zadrží jemnou kávovou sedlinu dole.

Uvařená káva v moka konvičce stoupá do horní části konvice.

  • Jakmile začne konvička prskat, odstavte ji z tepla.
  • Káva z moka konvičky je hotová a zbývá ji jen nalít do šálků. Dobrou chuť!

Příprava bude rychlejší a nápoj lahodnější s trochou praxe a testováním různých druhů zrnek. Jakmile však zjistíte jak na to a které ingredience použít, rádi si kávu v moka konvičce připravíte každý den.

Často se nás ptáte…

  1. Jak připravit kávu v moka konvičce?

Řiďte se výše uvedeným postupem, který zahrnuje naplnění konvičky kávou a vodou a následné vaření na ohřívači.  

  1. Kolik g kávy do moka konvičky?

Množství kávy závisí na velikosti konvičky a osobních preferencích. Pokud používáte moka konvičku pro přípravu kávy, nemusíte řešit množství zrnek na litr vody. Výrobce to totiž udělal za vás, a tak stačí spodní část konvičky naplnit studenou vodou po pojistný ventil a filtr ve střední části naplnit po okraj namletou kávou.

  1. Jak umlít kávu do moka konvičky?

Kávu pro moka konvičku je nejlepší namlít na střední hrubost. Použijte například kvalitní kávomlýnek KitchenAid Artisan, se kterým připravíte kávu od french pressu až po espresso. Díky nerezovým mlecím kamenům nastavíte optimální hrubost mletí, a to z celkem 70 stupňů.

 

Zdroj fotografií: Depositphotos, Magnum Home

Navštivte nás
Po 8:00 - 15:30
Út 8:00 - 15:30
St 8:00 - 15:30
Čt 8:00 - 15:30
8:00 - 15:30
So Zavřeno
Ne Zavřeno
Brněnská 444/37
682 01 Vyškov - Město
Prodejna je nyní uzavřena
Dnes Zavřeno
Showroom Zavřít