RADECKÉHO RÝŽOVÝ NÁKYP

Na školní jídelnu mám překvapivě velmi dobré vzpomínky. Vařili nám opravdu skvělá jídla - až na mléčnou polévku...brrrrr.... :-( Jeden z mých největších favoritů byl rýžový nákyp politý sirupem. Nikdy poté jsem už tak skvělý nákyp nejedla. A že jsem jich ochutnala opravdu spoustu, a mnohé z nich byly skutečně vynikající, nicméně ten z jídelny byl (a nejspíše také i bude) nadále nepřekonatelný.

Nedávno jsem v časopise narazila na recepty pojmenované podle velkých postav z historie. A rýžový nákyp tam nesl jméno "Radecký".

Josef Václav Radecký - po němž je mimo jiné pojmenovaná také skladba "Radeckého pochod" (Radetzky-Marsch) od Johanna Strausse. A protože skladba je to nádherná, řekla jsem si, že ani dobrota jménem "Radeckého rýžový nákyp" by nemusela být k zahození :-) Ať už je s ním historicky skutečně spjatá anebo ne. Ono to totiž tak většinou také vznikalo, že jídlo do té doby běžné, se něčím malinko vylepšilo, přidalo se do něj něco "extra" a pojmenovalo se na počest dané osoby, příležitosti či místa, kde ho podávali kuchaři na dvorech významných lidí, panovníků a šlechticů. Vzpomeňme například "Hovězí Stroganov" nebo "roštěnka Esterházy". Podobně je to také s holandskou omáčkou, která vznikla podle tradice, tzv. jako "z nouze ctnost" během napoleonských válek. Kuchař neměl po ruce už nic, jen máslo a vejce a tak vytvořil tuto dobrotu.

Když peču dětem rýžový nákyp (mám teď na mysli ten obyčejný), nepřidávám do něj ani zavařeninu a ani sníh z bílků. Ale jinak ho peču v podstatě stejným způsobem. Děti si jej po upečení polijí sirupem, přidají zavařeninu, nebo ho sní jen tak....
 

a blog ry. rad. +text
 

Ingredience:

Na nákyp:

300 g rýže (kulatozrnné nebo takové, která se hodí pro přípravu rizota - Arborio)
3/4 l mléka
1/2 lžičky vanilky 
140 g krystalového cukru
4 vejce - bílky a žloutky zvlášť
70 g másla


Na dokončení:

3 bílky
50 g krystalového cukru
zavařeninu (ideálně nějakou domácí, pikantní...já jsem použila rybízovou)



Postup:

Troubu si předehřejte na 180°C. V mléce si uvařte rýži (nejdříve ji opláchněte v teplé vodě, poté ji vložte do hrnce a přilijte mléko), přidejte špetku soli a vanilku. Vařte, dokud rýže nezměkne a nezapomeňte ji pravidelně míchat, hlavně ke konci, kdy má rýže tendenci lepit se na dno a připalovat.

Jakmile máte rýži uvařenou, nechejte ji chvíli vychladnout v hrnci přikrytém poklicí. Přidejte máslo, které se na teplé rýži krásně rozpustí.
 

a blog ry. maslo
 

Mezitím si vyšlehejte žloutky s jednou polovinou cukru, a zvlášť bílky s druhou polovinou množství cukru.
Do rýže pak postupně vmíchejte nejdříve žloutkovou a zlehka pak také bílkovou směs.
 

a blog misa vysyp.
 

Keramickou zapékací mísu KitchenAid vytřete máslem a vysypejte strouhankou nebo hrubou moukou. Nákyp se vždy připravuje v zapékací ohnivzdorné míse, ideálně právě z keramiky nebo ze skla, ve kterých se nákyp krásně a rovnoměrně propeče. Pečte cca 45 min.
Po upečení natřete zavařeninou a naneste vyšlehaný sníh z bílků a cukru.
Vložte zpět do trouby a nechejte zapéct ještě dalších 10 minut nebo do doby, než sníh ztuhne a zlehka zhnědne.

Po vyjmutí z trouby nechejte nákyp vychladnout - bude se vám tak lépe krájet.
A zde ještě kousek nákypu v detailu. Musím uznat, že si to pan generál dobře vymyslel. Je to skvělá kombinace! 
 

a blog ry. na lop. na mise


Dobrou chuť!


Recept pro Vás připravila Martina Schmidtová z blogu „tinajedoma“.
Bloggerku můžete sledoavt také na Instagramu: https://www.instagram.com/tinajedoma/


 

 

 

Navštivte nás
Po 8:00 - 15:30
Út 8:00 - 15:30
St 8:00 - 15:30
Čt 8:00 - 15:30
8:00 - 15:30
So Zavřeno
Ne Zavřeno
Brněnská 444/37
682 01 Vyškov - Město
Prodejna je nyní uzavřena
Dnes Zavřeno
Showroom Zavřít