SNÍDAŇOVÉ UZLÍČKY SE SEZAMEM A MÁKEM
Není nad čerstvé nedělní pečivo a protože mám s kupovaným pečivem čím dál horší zkušenosti, stalo se u nás nedělní pečení tradicí. Dnes se s vámi podělím o recept na uzlíkové houstičky, které vám prozáří nejen nedělní ráno ale také celý den.
- 200 g špaldové mouky
- 125 g hladké mouky
- 175 g vlažného mléka
- 25 g oleje
- 20 g změklého másla
- 10 g droždí
- 1 lžička cukru krupice
- 1 lžičky soli
- 1 vejce (+ 1 malý žloutek se lžící mléka na potření)
- bílý sezam, mák na posypání
Postup
Nejdříve si připravte si kvásek – smíchejte část mléka, droždí a cukr a nechejte chvíli vzejít. V míse kuchyňského robotu KitchenAid smíchejte prosátou hladkou a špaldovou mouku se solí a lžící máku. Přidejte ostatní suroviny, kvásek a nechejte vše robot zpracovat v hladké těsto. (pokud je těsto příliš lepivé, přidejte trochu hladké mouky). Těsto zakryjte potravinářskou fólií a nechejte asi hodinku kynout při pokojové teplotě. Vykynuté těsto vyklopte na pracovní plochu a rozdělte jej na 10 stejných dílů. Postupně z každého kousku tvořte houstičky, uzlíky nebo pletýnky - tvarujte dle své fantazie.Tvary přeneste plech vystlaný pečícím papírem a nechejte kynout ještě asi 30 min.
Mezitím si rozehřejte troubu na 180-200 stupňů. Uzlíky potřete rozšlehaným vejcem s trochou mléka, posypejte sezamovými semínky a mákem a vložte do trouby.Pečte cca 15-20 min. dozlatova. Po upečení nechejte chladnout na mřížce.
Recept pro Vás připravila Lucie Jahelková z výživového poradenství „FoodBodyLife“
Odborné poradenství v oblasti výživy, zdravého životního stylu, aktuálních životních etap. Programy celkové proměny Semináře, workshopy vaření/tvoření