SNÍDAŇOVÉ UZLÍČKY SE SEZAMEM A MÁKEM

Domácí pečivo
24 ledna 2017

Není nad čerstvé nedělní pečivo a protože mám s kupovaným pečivem čím dál horší zkušenosti, stalo se u nás nedělní pečení tradicí. Dnes se s vámi podělím o recept na uzlíkové houstičky, které vám prozáří nejen nedělní ráno ale také celý den.
 

IMG_7841_1



Suroviny

  • 200 g špaldové mouky
  • 125 g hladké mouky
  • 175 g vlažného mléka
  • 25 g oleje
  • 20 g změklého másla
  • 10 g droždí
  • 1 lžička cukru krupice
  • 1 lžičky soli
  • 1 vejce (+ 1 malý žloutek se lžící mléka na potření)
  • bílý sezam, mák na posypání

 
Postup

Nejdříve si připravte si kvásek –  smíchejte část mléka, droždí a cukr a nechejte chvíli vzejít. V míse kuchyňského robotu KitchenAid smíchejte prosátou hladkou a špaldovou mouku se solí a lžící máku. 
Přidejte ostatní suroviny, kvásek a nechejte vše robot zpracovat v hladké těsto. (pokud je těsto příliš lepivé, přidejte trochu hladké mouky). Těsto zakryjte potravinářskou fólií a nechejte asi hodinku kynout při pokojové teplotě. Vykynuté těsto vyklopte na pracovní plochu a rozdělte jej na 10 stejných dílů. Postupně z každého kousku tvořte houstičky, uzlíky nebo pletýnky - tvarujte dle své fantazie.Tvary přeneste plech vystlaný pečícím papírem a nechejte kynout ještě asi 30 min.
Mezitím si rozehřejte troubu na 180-200 stupňů. Uzlíky potřete rozšlehaným vejcem s trochou mléka, posypejte sezamovými semínky a mákem a vložte do trouby.
Pečte cca 15-20 min. dozlatova. Po upečení nechejte chladnout na mřížce.
 

 

IMG_7843

Dobrou chuť :-) 

 

Recept pro Vás připravila Lucie Jahelková z výživového poradenství „FoodBodyLife“
Odborné poradenství v oblasti výživy, zdravého životního stylu, aktuálních životních etap. Programy celkové proměny Semináře, workshopy vaření/tvoření

Navštivte nás
Po 8:00 - 15:30
Út 8:00 - 15:30
St 8:00 - 15:30
Čt 8:00 - 15:30
8:00 - 15:30
So Zavřeno
Ne Zavřeno
Brněnská 444/37
682 01 Vyškov - Město
Prodejna je nyní otevřena
Dnes 8:00 - 15:30
Showroom Zavřít