ŠVÉDSKÉ SKOŘIČKY

Naše české "skořičky", které se prodávají v našich pekařství zná nejspíše asi každý z vás. Ale co si takhle zkusit upéct "švédské skořičky"?
 

27_hotove-skoricky
 


Ingredience:

400 ml mléka
110 g másla
2 x 7g sáčků sušeného droždí
110 g cukru krupice
750 g hladké mouky
1/2 čajové lžičky soli
2 čajové lžičky kardamonu
2 lžíce granulovaného cukru
1 vejce


Náplň:

110 g změklého másla
90 g cukru moučka
2 lžíce skořice (tím není myšlený skořicový cukr :-) )



Postup: 

V kastrůlku rozpusťte máslo. Přidejte mléko, zamíchejte a udržujte "vlažnou" teplotu. 

Do větší mísy si prosejte hladkou mouku. K ní přidejte sušené droždí, cukr, sůl a kardamon. Celé to smíchejte a poté přilijte vlažnou směs másla s mlékem. 
 

16_nakynute-testo
 

Vypracujte v těsto. To pak přemístěte do mísy, ve které bude kynout, přikryjte potravinářskou folií a nechejte hodinu odpočinout na teplém místě.
 

12_po-uhneteni
 

 Troubu si předehřejte na 220°C. Nakynuté těsto si přemístěte na pracovní plochu.

Lehce ručně zpracujte a vytvořte pruh. Ten pak pomocí kuchyňského válečku rozválejte. 
 

17_rozvaleny-pruh
 

V tomto kroku záleží na tom, jak budou vaše skořičky vypadat.

Je lepší si těsto rozválet trochu více, neboť se vám pak bude lépe rolovat a dostane se do něj více skořicové směsi. 
 

14_ingredience-na-skoricovou-smes-maslo-mouckovycukr-skorice
 

Skořicovou směs si vytvoříte tak, že smícháte změklé máslo s moučkovým cukrem a skořicí.

Můžete klidně použít i ruce, stejně si je umažete tím, jak budete potírat rozválený pruh těsta (nebo směs zpracujte v kuchyňském robotu KitchenAid pomocí plochého šlehače).
 

15_vysledna-skoricova-smes
 

Hotovou skořicovou směs pak rozetřete rovnoměrně do všech stran připraveného plátu těsta.
 

18_testo-potrene-skoricovou-smesi
 

Postupně pak srolujte do rovnoměrného válce. 
 

19_srolovane-testo
 

Cukrářským hladítkem nebo nožem vytvořte 16 až 24 jednotlivých kousků. Záleží na vás jak chcete mít výsledné pečivo velké. 

Teď máte dvě možnosti, jak skořičky upéct.

1) Můžete péct buď jednotlivě po kusech ve formě na muffiny:

21_naskladane-skoricky
 

2)  nebo je můžete naskládat rovnoměrně do tvaru kytičky do dortové formy:
 

22_naskladane-skoricky
 

26_hotove-skoricky
 

27_hotove-skoricky
 

Teplotu trouby si snižte na 190°C a pečte 15 až 20 minut.

Každá trouba peče jinak, takže to chce ohlídat, kdy budou mít skořičky zlatohnědou barvu.
 

29_hotove-skoricky
 

Nejlépe chutnají ještě teplé! :-)

 

Recept pro Vás připravil Jarda Poustecký z blogu http://daddycook.cz/

 

 

 

Navštivte nás
Po 8:00 - 15:30
Út 8:00 - 15:30
St 8:00 - 15:30
Čt 8:00 - 15:30
8:00 - 15:30
So Zavřeno
Ne Zavřeno
Brněnská 444/37
682 01 Vyškov - Město
Prodejna je nyní uzavřena
Dnes Zavřeno
Showroom Zavřít