Svěží citrónový koláč
Znáte "citrónovou babetu"? Pro mě jsou to vzpomínky na dětství, kdy se prodávala v kulaté alobalové misce a byla prostě nezapomenutelná. Proto jsem si na webu našla pár receptů, z každého si něco vzala, něco upravila a dala se do pečení. Ve výsledku je koláč původní "babetě" hodně podobný a moc dobrý, jen musím při příštím pečení použít menší a vyšší plech, aby byl koláč vyšší.
Citronová poleva to celé pozvedla o třídu výš, a i když původní babeta byla "jen" posypaná moučkovým cukrem, tohle je snad ještě lepší!
Co napsat víc? Koláč "ala babeta" se setkal s úspěchem, všem moc chutnal, takže u nás bude na stole častěji... a já si musím koupit vyšší plech, nebo ji udělat v dortové formě, aby byla příště dokonalá.
Ingredience:
200 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
4 žloutky (+ 4 bílky zvlášť vyšlehat)
100 ml oleje
100 ml mléka
300 g polohrubé mouky
prášek do pečiva
kůra z 1 citronušťáva z
1 citronu
Poleva:šťáva z 1 citronu a moučkový cukr
Postup:
Troubu nechejte vyhřát na teplotu 160 stupňů. Hlubší plech nebo dortovou formu vymažte máslem a vysypejte hrubou moukou.
Žloutky nalijte do mísy kuchyňského robotu KitchenAid, a přidejte cukr + vanilkový cukr. Šlehejte, dokud se nezačne cukr pomalu rozpouštět. Přilijte olej a dál šlehejte dohladka.
Poté přidejte také citronovou kůru a šťávu z citronu, mouku smíchanou s práškem do pečiva, a pomalu přilévejte mléko.
Z bílků ušlehejte pevný sníh, který na závěr opatrně vmíchejte do připraveného těsta.
Hotové těsto nalijte na plech nebo do dortové formy a dejte péct přibližně na 40 minut, dokud povrch koláče nezačne zlátnout.
Vyzkoušejte špejlí - pokud se těsto nelepí, můžete vytáhnout z trouby.
Koláč nechejte pomalu chladnout a mezitím si připravte polevu.
Do mísy kuchyňského robotu KitchenAid vymačkejte šťávu z jednoho citronu a za stálého míchání plochým šlehačem postupně přisypávejte tolik moučkového cukru, aby vznikla malinko hustší směs.
Výsledná směs musí být tekutá, ale ne zas tak, aby stékala z koláče.
Naneste stěrkou opatrně na koláč, rozetřete a nechejte zaschnout.
Dobrou chuť :-)
Recept pro Vás připravila Martina Mazalová z blogu „V kuchyni obyčejné ženy“.