Talianska Focaccia s čerstvým rozmarínom a sušenými paradajkami
Focaccia, tak ako i quiche a jiné období slané koláče jsou skvělé v tom, že k základnímu receptu už jen ladíte plnku, nebo posýpku podle dostupnosti, či už suroviny doma, nebo ročnímu období.
Suroviny
- 500 g chlebovej mouky
- 300 ml vlažnej vody7 g suchého
- droždí
- tymián
- rozmarín
- údená Maldon sůlolivový
- olej
- sušené paradajky
- čerstvý rozmarín
- kukuričná krupica na vysypání formy
Postup
Na úvod je třeba nechat cesto zpracovat a podkysnout. V teplejší vodě rozpustit suché droždie a nechat rozpustit. Do misy preosejeme mouku, přidáme sůl a bylinky. Vlijeme vodu s droždím a na nízkých až středních otáčkách přibližně 6 minut. Cesto vyložíme z mixéru na múkou pomúčenú dosku, jemne párkrát prehnietime a vložíme do sklenej misy. Prikryjeme fóliou nebo utierkou minutu na teplom místě podnúť približne 45. Menší plech vymastíme olejom a posypeme kukuričnou krupicí. Zabezpečíme tím kromě jiného chrumkavú kôrku. Pokud nemáte kukuričnú múku, použijte strúhanku nebo hrubú mouku. Po prvním vykysnutí cesto rovnoměrně vyložíme na plech a prsty popicháme celé cesto.
Zvrchu nakládáme sušené paradajky a rozmarín. Opět prstami zatlačíme a polejeme olivovým olejem. Zakryjeme fóliou nebo teplou mokrou utierkou a zůstaneme znovu podkysnúť, tento krát přibližně hodinu. Krásne podkysnutú focacciu pečieme při 220 stupňoch přibližně 20 minut. Pozor, paradajky mají tendenci přihorieť, tak ku koncu pečení foccaciu pozorne sledujte.
TIP: místo paradajok můžete použít olivy, syr, proscuitto, čerstvé paradajky, a vše, co máte chuť.
Přeji vám dobrou chuť!
Recept pro nás připravila Kolachella z blogu „Kolachella“
http://kolachella.blogspot.com/