TĚSTOVINY: kulinářská ikona, kterou si můžete uvařit i doma, a její variace

Těstoviny jsou jedním z nejoblíbenějších jídel na celém světě. V našem článku se dozvíte víc o historii těstovin, různých druzích těstovin a přípravě těstovin. Zjistíte, jaké druhy těstovin se hodí pro různé omáčky a jak správně uvařit těstoviny.

Různé druhy těstovin.jpg


Po celém světě najdete rozmanité druhy těstovin a každý z nich má svůj charakteristický tvar.
 

Historie těstovin pravděpodobně sahá až do starověké Číny, kde byl tento pokrm připravován už před více než 4000 lety. První zmínky v Evropě pocházejí z dob starých Římanů, kteří je ale považovali za jídlo pro chudé. Ve 13. století se dostaly do celé Itálie, kde se staly velmi populární a byly zahrnuty do mnoha italských pokrmů. V průběhu času se Italové prostřednictvím svých zámořských výprav postarali o rozšíření těstovin do celého světa, kde se staly oblíbeným jídlem a byly přizpůsobeny různým kuchyním. 

Dnes existuje mnoho druhů, a to nejen v Itálii, ale po celém světě. Každý druh těstovin má svůj charakteristický tvar, který je ideální pro určité druhy omáček nebo příloh. Mezi nejznámější druhy patří spaghetti, penne, fusilli, lasagne, farfalle, linguine, fettuccine, tagliatelle, rigatoni, tortellini, maccheroni, cannelloni či například bramborové gnocchi. Jak poznáte jednotlivé druhy těstovin? 

  • Spaghetti: tenké nudle s kulatým průřezem
  • Penne: tubulární těstoviny s kousky o délce kolem 5 cm
  • Fusilli: spirálovité těstoviny (vrtulky)
  • Lasagne: široké ploché těstoviny
  • Farfalle: těstoviny ve tvaru motýlka
  • Linguine: úzké, podobné špagetám, ale s plošším průřezem
  • Fettuccine: širší a plošší, podobné špagetám 
  • Tagliatelle: širší a plošší, ale trochu silnější a hrubší než fettuccine
  • Rigatoni: velké tubulární těstoviny s hladkou nebo rýhovanou povrchovou úpravou
  • Tortellini: malé těstoviny ve tvaru kloboučku nebo ucha
  • Maccheroni: krátké a silnější trubičky (kolínka)
  • Cannelloni: dlouhé válcovité těstoviny
  • Gnocchi: malé kuličky z bramborového těsta

Příprava domácích těstovin

Domácí výroba různých druhů těstovin.jpg

Pro přípravu domácích těstovin je třeba smíchat mouku, vejce a sůl, těsto hnětat a poté použít strojek na těstoviny k vytvoření požadovaného tvaru.
 

Pokud chcete připravit domácí těstoviny, můžete využít strojek na těstoviny nebo lis na těstoviny a stojan na těstoviny. Těsto se vytvoří z mouky, vajec a soli, které se smíchají a hnětou a pomocí strojku nebo lisu se z těsta vytvoří těstoviny s požadovaným tvarem. Poté se suší na sušáku na těstoviny, nebo se mohou ihned vařit. Jak na domácí těstoviny, vám poradí recept na našem blogu.

Pokud máte málo času na přípravu oběda nebo večeře, můžete si samozřejmě připravit těstoviny kupované. Stačí je uvařit, přidat omáčku a máte hotovo. Těstoviny jsou totiž pro rychlý a chutný oběd nebo večeři skvělou volbou. Samotná příprava již hotových těstovin bývá velice jednoduchá, ale je důležité dodržet několik pravidel. Vždy by se měly vařit v dostatečném množství vroucí osolené vody, aby se nelepily a měly správnou konzistenci. Vaří se zpravidla 8–12 minut podle jejich typu a nezapomeňte je pravidelně míchat, aby se neslepily. Poté se scedí a mohou se podávat s různými omáčkami a přílohami.

Tradiční italské omáčky na těstoviny

Omáčka pomodoro.jpg

Tradiční italskou omáčkou je Pomodoro, která se podává ke všem druhům těstovin a je vyrobena z čerstvých ingrediencí, jako jsou rajčata, sýr, smetana nebo bazalka.
 

Když se řekne těstoviny, mnoho lidí si vybaví tradiční italskou omáčku Pomodoro, která se podává v podstatě ke všem druhům. Italských omáček k těstovinám je mnohem však víc – například bolognese, carbonara, amatriciana, alfredo nebo pesto. Ty se obvykle připravují z čerstvých ingrediencí jako rajčata, sýr, smetana nebo bazalka a jsou nejen chutné, ale také velmi zdravé. Jaké jsou nejznámější italské omáčky k těstovinám?

  • Pomodoro: základní italská rajčatová omáčka
  • Bolognese: rajčatová omáčka s hovězím mletým masem, cibulí a mrkví
  • Carbonara: smetanová omáčka s pancettou, vaječnými žloutky a parmazánem
  • Aglio olio: omáčka z česneku a oleje
  • Amatriciana: rajčatová omáčka s pancettou, cibulí, chilli papričkou a pecorinem
  • Alfredo: smetanová omáčka s máslem a parmazánem
  • Pesto genovese: omáčka z bazalky, piniových oříšků, parmazánu a olivového oleje
  • Arrabbiata: pikantní rajčatová omáčka s česnekem, červenými paprikami a olivovým olejem
  • Marinara: rajčatová omáčka s česnekem a bylinkami
  • Alla puttanesca: omáčka z tuňáka
  • Alla gricia: sýrová omáčka
  • Ricotta e spinaci: ricotta a špenátová omáčka
Pokud jste dostali chuť na italskou večeři a chcete si připravit těstoviny zapečené, můžete použít například tvar cannelloni, který se plní masovou nebo sýrovou omáčkou a peče se v troubě. Máte chuť na sladké těstoviny? Můžete vyzkoušet těstoviny na sladko. Ty se často podávají s ovocem, nebo se sladkou omáčkou a jsou skvělou volbou pro dezert nebo sladký oběd.
 

Inspiracím se u těstovin meze nekladou

Pokud hledáte podnět k tvoření a přípravě těstovin, můžete se inspirovat recepty z různých kuchyní po celém světě. Můžete si vyzkoušet těstoviny s masem, rybami, zeleninou nebo s různými druhy omáček a příloh. Jeden z takových receptů najdete i na našem blogu, a to domácí těstoviny s plody moře. Druhy těstovin i druhy omáček jsme si už představili, jaký druh těstovin se ale hodí k jaké omáčce? Kombinací je snad nespočet, máme pro vás ale malý taháček: 

  • Spaghetti: bolognese, pesto genovese, aglio olio
  • Penne:  rajská omáčka, případně s různými druhy sýra
  • Fusilli: omáčky s kuřecím nebo hovězím masem
  • Lasagne: omáčka bolognese se sýrem
  • Farfalle: ideální pro lehké omáčky z rajčat nebo zeleniny
  • Linguine: omáčky z mořských plodů a pesto, aglio olio
  • Fettuccine: alfredo, carbonara 
  • Tagliatelle: bolognese, s kuřecím masem a smetanou, omáčka s houbami a smetanou, pesto genovese 
  • Rigatoni: silnější omáčky s masem a sýrem, ale také s pestem
  • Tortellini: alfredo nebo omáčka s mascarpone a špenátem
  • Maccheroni: alla puttanesca, alla gricia
  • Cannelloni: bolognese, ricotta e spinaci
  • Gnocchi: omáčka z rajčat a bazalky, nebo s máslem, sýrem a bylinkami, omáčky z bílého vína a smetany s přídavkem špenátu nebo žampionů

A co zdraví? Těstoviny jsou považovány za zdravé jídlo, protože jsou bohaté na sacharidy a vlákninu a obsahují málo tuku. Navíc jsou skvělým zdrojem energie a pomáhají udržovat pocit sytosti po delší dobu. Nicméně, je důležité dbát na množství a vybírat omáčky s nízkým obsahem tuku.

A nakonec, ptáte-li se na nejlepší těstoviny, záleží to jen a pouze na vašem osobním vkusu. Každý má rád jiný druh těstovin a každý druh se hodí pro jiné jídlo. Pokud se chcete rozhodnout, které jsou ty nejlepší, zkuste si vyzkoušet různé druhy a najděte si své oblíbené. Ať už si je připravujete rychle na oběd, nebo je pečlivě připravujete doma, jsou skvělou volbou pro každou příležitost.

 

Zdroj fotografií: Magnum Home, Depositphotos.com


 
Navštivte nás
Po 8:00 - 15:30
Út 8:00 - 15:30
St 8:00 - 15:30
Čt 8:00 - 15:30
8:00 - 15:30
So Zavřeno
Ne Zavřeno
Brněnská 444/37
682 01 Vyškov - Město
Prodejna je nyní otevřena
Dnes 8:00 - 15:30
Showroom Zavřít