TIPY A TRIKY: Sbalte si na výlet chutné a zdravé svačiny

Se začínajícím létem nás teploty lákají ven a přichází hlavní sezóna výletů. Vyrazte také strávit den na čerstvém vzduchu, ale nezapomeňte na svačinu. S dobrou svačinou jde cestování hned o něco lépe. Naopak, pokud si s sebou nesbalíte nic, riskujete hlad, špatnou náladu, hledání restaurací, větší výdaje a narušení celkové pohody. Dobrá svačina zkrátka každý výlet ještě o něco vylepší. A pokud cestujete s dětmi, tak dvojnásob. Jakou svačinu připravit a jak ji zabalit tak, aby se vám nerozbalila v batohu? Máme pro vás několik tipů, triků a nápadů na svačiny.


Svačiny v plastových krabičkách

 Zajistěte si úspěšný výlet se zdravou svačinou.


Plánování svačin je polovina úspěchu

Plánování zdravých svačin na výlet je klíčové pro zajištění dostatečného množství energie a pohodlí během celého dobrodružství. Bez ohledu na to, zda se jedná o výlet s dětmi, školní výlet, výlet vlakem nebo autem, správně vybrané svačiny vám pomohou doplnit energii i vykouzlit úsměvy na tvářích. 

Při plánování svačin na výlet myslete na: 

  • Jak dlouhý výlet bude – Pro běžný celodenní výlet, doporučujeme sbalit 2-3 svačiny na osobu. Během dne a hlavně při pobytu venku vám rychle vyhládne a tak je dobré mít po ruce vždy něco malého. Snažte se, aby svačiny byly různorodé. 

  • Jak náročné aktivity máte v plánu – Pokud se chystáte na náročnou aktivitu, jako je horská turistika nebo cyklistika, budete potřebovat svačiny s vyšším obsahem energie a bílkovin, které vám poskytnou potřebnou sílu. Naopak, plánujete lehkou procházku, můžete se zaměřit na menší, ale vyvážené svačiny.

  • Jaká je předpověď počasí – Pokud předpověď počasí slibuje vysoké teploty,  vyhněte se svačinám, které se snadno kazí, a zvolte potraviny, které jsou odolné vůči teplu. Naopak, při chladnějším počasí si můžete dovolit svačiny s kratší životností.

  • Jaké máte možnosti balení a převážení svačin – vyberte svačiny, které vám nejen doplní všechny potřebné živiny, ale také je budete moci zabalit do vámi vybraného zavazadla, vejdou se vám do vašich krabiček nebo se budou dobře jíst. 


Rychlé a zdravé recepty na svačiny

Zdravé svačiny by měly obsahovat vhodnou kombinaci živin, které vám dodají energii a podpoří vaši pohodu během výletu. Zde je několik tipů, jaké nutriční hodnoty by měly mít vaše svačiny:

Energie a dlouhodobá sytost: Zvolte svačiny, které obsahují komplexní sacharidy, jako je celozrnné pečivo, ovoce nebo zelenina. Tyto potraviny dodají tělu energii postupně a udrží vás syté po delší dobu.

Bílkoviny: Bílkoviny jsou důležité pro regeneraci svalů a udržení pocitu sytosti. Vyberte potraviny jako jogurt, tvaroh, tvrdý sýr, vejce, ořechy, semínka nebo libové maso.

Zdravé tuky: Poskytují dlouhodobou energii. Velký podíl zdravých tuků mají např. ořechy, avokádo, semínka nebo olivový olej.

Vláknina: Vláknina je důležitá pro zdravé trávení a udržení stabilní hladiny cukru v krvi.Bohatým zdrojem vlákniny jsou například ovoce, zelenina, celozrnné pečivo a ořechy. 

Vitamíny a minerály: Snažte se zahrnout do svých svačin potraviny, které obsahují různé vitamíny a minerály. Ovoce a zelenina jsou skvělými zdroji těchto živin.

Omezení přebytečného cukru a nasycených tuků: Vyhněte se svačinám, které jsou příliš sladké nebo obsahují vysoké množství nasycených tuků. Snažte se vybírat přírodní sladkosti, jako jsou čerstvé ovoce. 

Přírodní a nezpracované potraviny: Zaměřte se na svačiny, z přírodních a nezpracovaných potravin.. To znamená vyhněte se prázdným kaloriím a potravinám s přidanými chemickými látkami.

Máme pro vás pár tipů na recepty na svačiny, které obsahují správné živiny a navíc vám budou chutnat. Některé jsou spíše pro klidné posezení, jiné si vychutnáte i ve vlaku nebo za chůze. 


Quinoa salát s kuřecím masem a zeleninou

Potřebné suroviny:

½ hrnku quinoy
1 hrnek vývaru (zeleninového nebo kuřecího)
200 g vařeného kuřecího masa (nakrájeného na malé kousky)
zelenina – podle preferencí (např. rajče, okurka, paprika) 
½ cibule (jemně nakrájená)
Čerstvé bylinky podle chuti (např. petržel, koriandr)
Šťáva z 1 citronu
Olivový olej
Sůl a pepř podle chuti
 

Postup:

Quinou opláchněte pod tekoucí vodou a uvařte ji vývarem podle pokynů na obalu.
Vařenou quinou nechte vychladnout.
V míse smíchejte quinou, nakrájené opečené kuřecí maso, zeleninu a cibuli.
Přidejte čerstvé bylinky, citronovou šťávu, olivový olej, sůl a pepř a důkladně promíchejte.
Salát můžete naložit do krabiček a nechat v ledničce odležet. 
 

Zdravý salát s quinoou
Připravte si jako jídlo na cesty chutný a osvěžující salát. 


Palačinky z ovesných vloček s lesním ovocem:

Potřebné suroviny:

1 hrnek ovesných vloček
1 banán
2 vejce
½ hrnku mléka (mléko podle preference)
1 lžíce medu (nebo jiného přírodního sladidla)
1 lžička skořice
Čerstvé lesní ovoce (jahody, borůvky, maliny) pro zdobení
 

Postup:

V mixéru smíchejte ovesné vločky, banán, vejce, mléko, med a skořici, dokud nevznikne hladké a husté těsto. 
Na rozpálenou pánev nalijte malé dávky těsta a pečte palačinky z obou stran do zlatova.
Hotové palačinky podávejte s čerstvým lesním ovocem a případně můžete přidat trochu medu nebo jogurtu.
 

Palačinky z ovesných vloček

Připravte si zdravou odpolední svačinu nebo jídlo na výlet, podle našich receptů. Sladká svačina je oblíbená hlavně u dětí.


Celozrnné toastové chlebíčky s avokádem a lososem

Potřebné suroviny:

Celozrnné toastové chlebíčky
1 avokádo
100 g uzeného lososa
Čerstvá bazalka (nebo jiné bylinky podle chuti)
Citronová šťáva
Sůl a pepř podle chuti
 

Postup:

Toastové chlebíčky opečte v toastovači, dokud nejsou křupavé.
Avokádo oloupejte a rozmačkejte vidličkou v misce. Přidejte citronovou šťávu, sůl a pepř a promíchejte.
Na opečené chlebíčky nanesete vrstvu avokádové pasty.
Na vrch přidejte plátky uzeného lososa a ozdobte čerstvou bazalkou.
Pro cestovní variantu, která se snadno převáží, přidejte ještě jeden toast na vrch a zabalte svačinu jako sendviče.

Celozrnný toast s avokádem a lososem

Celozrnná sváča s avokádem a lososem čeká, až si ji přibalíte na výlet nebo dětem do školy.


Kromě těchto receptů, máme mnoho dalších na našem blogu. Vezměte si inspiraci pro jídlo na cesty, nebo svačiny pro děti do školy. Upečte si vlastní domácí špaldový chléb a namažte jej domácím jahodovým džemem s mátou. Jako oběd si můžete připravit skvělý podmáslový wrap s arašídovou pomazánkou nebo rolovanou bagetku s česnekovým máslem a rukolou. Projděte si sekci receptů a vyberte si tu správnou svačinu pro vás. Všechny jsou jednoduché na přípravu a obsahují vyvážený poměr živin.
 

Menší svačinky do kapsy

Větší vydatnou svačinu vždy ještě doplňte nějakým menším mlsáním. Máme pro vás pár nápadů, co přibalit. Jsou to také svačiny, které můžete mít v batohu téměř vždy i pro případ, že se zdržíte v práci nebo vaše oblíbené bistro bude mít zrovna zavřeno. 

Směs oříšků a sušeného ovoce – Do uzavíratelnéhp pytlíčku nebo krabičky si nasypejte směs ořechů a přidejte i oblíbené sušené ovoce, nebo kostičku vysokoprocentní hořké čokolády. Taková svačinka vám doplní zdravé tuky, vitamíny, vlákninu a zaté vás zasytí. 

Proteinové tyčinky – Proteinová tyčinka je skvělá svačina poslední záchrany. Vyzkoušejte různé, vyberte si vaše oblíbené a pořiďte si jich větší zásobu. Proteinové svačiny vám dodají potřebný protein i rychlé curky s trochou energie navíc a jsou vynikající.

​Ovoce a zelenina – Na cesty je ideální tvrdší ovoce a zelenina, které můžete s klidem hodit do batohu jako jablka, hrušky, tvrdší nekarinky, okurka, paprika nebo kedlubna. Pokud si chcete na cestu přibalit ovoce jako banán, jahody nebo maliny, vždy je balte do krabiček. Rozmačkené červené ovoce jde z taše velmi špatně vyprat.

Nezapomínejte na pitný režim

Nikdy si nezapomeňte přibalit na výlet lahev s vodou nebo jiným pitím. Pitný režim hraje klíčovou roli při udržování dobré fyzické kondice během výletu. Průměrně by měl dospělý člověk vypít asi 2-3 litry tekutin denně, přičemž konkrétní množství se může lišit v závislosti na individuálních potřebách, intenzitě fyzické aktivity, počasí a dalších faktorech. Během výletu v horku nebo při výstupech do hor je voda ještě o něco důležitější. 

Pokud to jde, vyhněte se slazeným limonádám. Často vaši žízeň ještě zvětší. Pokud nechcete pít jen čistou vodu, připravte si vodu s citrónem nebo jiným ovocem. Při fyzicky náročných výletech si můžete nachystat iontový nápoj. 

V horkých letních dnech není nic lepšího, než se po dlouhém pochodu napít chlazeného nápoje. Pořiďte si termo obal na vaši láhev nebo termosku, které udrží pití celý den v příjemné teplotě a voda se vám nezmění na čaj.


Piknik
Krabičky různých velikostí vám umožní pohodlně přenášet vaše jídlo na výlety.


Jak svačiny zabalit 

Asi poslední věc, se kterou byste se chtěli na výletě potýkat, je svačina rozmazaná po celé tašce nebo batohu. Zabalte svačiny do praktických a obnovitelných obalů, ze kterých se vám budou navíc i dobře jíst. 

Krabičky jsou základ praktické kuchyně. Nakupte si plastové krabičky různých velikostí s dobře uzavíratelným víčkem a nikdy toho nákupi nebudete litovat. Díky nim budete moci na výlet vzít jak cereálie, tak saláty nebo krájené ovoce. Doporučujeme krabičky s víčkem, které můžete zaklapnout na boky, takové drží nejlépe. Pro praktické balení si pořiďte celou sadu. Nízké krabičky použijte na sušené ovoce a oříšky, střední krabičky využijte na ovocné saláty nebo třeba jogurtové směsy na cestu a do větší krabičky zabalte obědy. 

Pokud chcete balit sendviče a wrapy do obnovitelných obalů, zkuste voskované ubrousky. Krásně drží tvar, zabalí celou svačinu a můžete je opláchnout a použít znovu. 

Celou svačinu zabalte do speciální chladící tašky na jídlo. Tašky na potraviny mají uvnitř materiály, které jsou snadno omyvatelné a navíc udržují jídlo v příjemné teplotě. Pro menší výlety vám dobře poslouží různé kapsičky. Po maminky, které musí mít neustále sebou spoustu dobrot, doporučujeme speciální batohy a kabelky na jídlo.
Krabičky různých velikostí vám umožní pohodlně přenášet vaše jídlo na výlety.


Taška na jídlo s plastovou krabičkou

Ve speciální tašce na potraviny udržíte svačinu čerstvou po celý den.

Další vychytávka na cestování jsou skládací příbory. Pokud s sebou vozíte jídlo, které vyžaduje příbor, zapomenutá vidlička je nepříjemná komplikace. Když si berete příbory z domova, snadno se pak stane, že je někde zapomenete. S cestovními příbory, máte všechny potřebné nástroje po ruce, vždy je jen opláchnete, vrátíte do batohu a nezabírají moc místa.


Cestovní příbor

Cestovní příbor vám usnadní veselé pojídání svačin na výlety.

Všechny kuchyňské potřeby a vychytávky pro balení svačin najdete na našem e-shopu v sekci kuchyňské doplňky. Tak si vyberte ty pravé pro vás, vyberte recept, naplánujte kam o víkendu na výlet a my vám přejeme šťastnou cestu.

 

Navštivte nás
Po 8:00 - 15:30
Út 8:00 - 15:30
St 8:00 - 15:30
Čt 8:00 - 15:30
8:00 - 15:30
So Zavřeno
Ne Zavřeno
Brněnská 444/37
682 01 Vyškov - Město
Prodejna je nyní uzavřena
Dnes Zavřeno
Showroom Zavřít