TRADIČNÍ MAKOVÝ ZÁVIN
Nevím, jak to máte vy, ale u nás se makový závin těší velké oblibě. Miluje ho celá naše rodina, proto jsem jej také často kupovala u nás v pekárně. Jenže v průběhu let se nám začalo zdát, že navzdory nápisu "extra dávka máku", jej v závinu naopak čím dál více ubývá.Proto jsem se rozhodla, že zkusím upéct náš vlastní, opravdu poctivý závin. Těsto bylo hotové během chviličky, krásně se s ním pracovalo a kdyby mi závin naneštěstí při pečení nepraskl, tak bych byla z výsledku naprosto nadšená! :-)Ovšem i přes tuto malou nedokonalost byl závin skvělý, nadýchaný a vydržel krásně vláčný i druhý den.
Suroviny(2 záviny):Nádivka:
- 200 g mletého máku
- 300 ml mléka
- 1 lžíce povidel
- 2 lžíce rumu
- 100 g cukru
- 1/2 lžičky skořice
Těsto:
- 500g hladké mouky
- 180 ml mléka
- 30g droždí (cca 3/4 kostky)
- 60 g sádla
- 60 g cukru krupice1 sáček vanilkového cukru
- 1 vajíčko
- špetka soli
Dále:
- 1 vejce a lžíci mléka na potření závinu.
Postup
V hluboké pánvi nebo rendlíku přiveďte mléko k varu, přisypejte do něj mák a za stálého míchání vařte na mírném plameni asi 10 minut(až je mák měkký). Do uvařeného máku pak přidejte povidla, rum, cukr a skořici. Nechejte vychladnout. Do mísy kuchyňského robotu KitchenAid prosejte mouku a udělejte v ní důlek, do kterého následně rozdrobte kvasnice. Zasypejte lžičkou cukru, zalijte troškou vlažného mléka a nechejte vzejít kvásek. Mísu pak přikryjte utěrkou a nechejte v ní kvásek asi 30 min. odpočívat. Po půlhodině nalijte do mísy také zbytek vlažného mléka a ostatní suroviny. Pomocí robotu vypracujte vláčné těsto, které následně nechejte asi 30 min. kynout. Po uplynutí doby kynutí těsto vyklopte na pracovní plochu a rozdělte na dvě poloviny (jednu nechejte odpočívat). Z těsta pomocí válečku vyválejte čtverec o rozměrech přibližně 30 x 30 cm, na který pak postupně vrstvěte makovou náplň po celé ploše (na spodním konci však nechejte asi 2 cm volné plochy těsta). Potřete vajíčkem smíchaným se lžící mléka a opatrně rolujte - okraje založte dovnitř.Takto postupujte také u druhého závinu. Oba takto připravené záviny posléze přesuňte na plech vystlaný pečicím papírem, potřete zbývajícím vajíčkem a nechejte dalších 30-40 minut kynout na plechu. Pečte asi 35-45 minut při teplotě 160 stupňů. Po vyjmutí z trouby nechejte na mřížce vychladnout a před podáváním pocukrujte.
Recept pro Vás připravila Martina Mazalová z blogu „V kuchyni obyčejné ženy“.