TVAROHOVÝ SVAČINOVÝ CHLEBÍČEK
O víkendu jsem měla pečící absťák a tak jsem si řekla, že když mám v lednici tvaroh z týdenní výzvy Kuchařky pro dceru, že ještě na závěr vymyslím něco dobrého (a budu mít vyřešenou svačinku na zítřek), a také jsem chtěla konečně vyzkoušet novou chlebíčkovou formu KitchenAid. A to tak, že ji opravdu prostě nevymažu a uvidíme. Přinejhorším to sníme lžičkou :-)
Recept jsem si tak trochu vymyslela. Vlastně je to upravený recept na bílkový chlebíček, kde jsem ubrala tuk a cukr. Chtěla jsem spotřebovat sušené ovoce, otevřené oříšky a čokoládu z Vánoc, takže to byl vlastně takový malý experiment. Nebudu vás napínat, dopadlo to skvěle a hlavně - forma na chlebíček nezklamala! :-)
Suroviny
- 4 vajíčka (bílky a žloutky zvlášť )
- 150 g másla
- 120 g moučkového cukru
- 250 g tvarohu
- 200 g polohrubé mouky
- prášek do pečiva
- 100 g oříšků nakrájených na menší kousky (vlašské a mandle)
- kousky čokolády (asi 4 malé čtverečky)
- 50 g rozinek namočených v rumu
- 50 g sušeného ovoce (brusinky, fíky)
Postup
Troubu si předehřejte na 170 stupňů. Máslo, žloutky a cukr vložte do mísy kuchyňského robotu KitchenAid a vyšlehejte stromečkovou metlou do světlé pěny. Přidejte tvaroh a pomalu vmíchejte. Poté postupně vmíchejte také ořechy, čokoládu a ovoce včetně rozinek.
Nakonec po částech vmíchejte také mouku, kterou máte smíchanou s práškem do pečiva. Ve druhé míse si mezitím s pomocí balónové metly vyšlehejte tuhý sníh z bílků, a následně jej stěrkou jemně vmíchejte do připraveného těsta. Hotovou směs rozprostřete do nepřilnavé pečící formy na chlebíček KitchenAid. Pečte asi 45min. při teplotě 170 stupňů - míru propečení zkoušejte špejlí. Nechejte vychladnout na mřížce. Po vychladnutí nakrájejte a můžete servírovat :-)
Dobrou chuť! :-)
Recept pro Vás připravila Martina Mazalová z blogu „V kuchyni obyčejné ženy“.